Živnostníky likvidují dluhy

Moravskoslezský kraj - Nejvíce podnikatelů a drobných živnostníků od ledna 2008 zkrachovalo letos v květnu. Vyplývá to z úvěrového registru společnosti Czech Credit Bureau. Největší problémy mají firmy ve stavebnictví, hlavně kvůli těžko vymahatelným pohledávkám.

Za dva a půl milionů korun měl Zdeněk Keller postavit v Opavě nové pouliční osvětlení pro firmu Sportovní a liniové stavby Morava. Ta zakázku dostala od opavského magistrátu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Bohužel, tyto faktury nebyly v době splatnosti zaplaceny. Obrátili jsme se na majitele, který nás stále ubezpečoval, že peníze přijdou, ať počkáme,“ uvedl živnostník Zdeněk Keller.

Město přitom Sportovním a liniovým stavbám zaplatilo.

Jednatelem a spoluvlastníkem firmy byl v té době ex-primátor Ostravy Aleš Zedník. Ten se ale odpovědnosti zříká.

„Všechna jednání s dodavateli i odběrateli prováděl pan Urbánek za pomoci ostatních zaměstnanců firmy. Prováděl platby faktur a do této pravomoci nikoho nepouštěl,“ uvedl Aleš Zedník, bývalý jednatel a spolumajitel společnosti Sportovní a liniové stavby Morava.

Radomil Urbánek ale spáchal na konci roku sebevraždu. Firma navíc skončila v insolvenci a vyšetřuji ji i policie. Jedním z důvodů bylo podle bývalého jednatele Aleše Zedníka i to, že firma soutěžila zakázky za neúměrně nízkou cenu a nevytvářela zisk.

Pan Zdeněk Keller se nakonec s firmou, která mu dodala materiál na stavbu, dohodl na splátkovém kalendáři. Musel ale zastavit svůj rodinný dům.

Podobné problémy trápí řadu podnikatelů v kraji. I kvůli nim loni zkrachovalo v Moravskoslezském kraji nejvíc podnikatelů a firem z celé země. Podle hospodářské komory je to kvůli zákonu o veřejných zakázkách.

„Malí živnostníci jsou na tom nejhůř a mají i nejmenší právní ochranu,“ vyjádřil se k věci Pavel Bartoš, viceprezident Hospodářské komory ČR.

I kvůli tomu by se měl brzy znovu měnit zákon o veřejných zakázkách. Jeho novelu připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu.