Frenštát pod Radhoštěm: Lidé, které výbuch připravil o byty, budou stavět

Frenštát pod Radhoštěm - Čtyři měsíce po výbuchu plynu v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm policie neřekla, kdo a jak ho způsobil. Lidé, kteří tragédii přežili, teď řeší hlavně to, aby co nejdříve bydleli ve vlastních domech. A ti, kterým exploze byty zničila a museli se vystěhovat, by se zpátky domů měli vrátit na konci července.

Čtyři měsíce chodí Marie Halušková do domu, kde bydlí od narození jen na pár minut. S přítelem se museli vystěhovat do podnájmu, který jim nabídla radnice.

Teď už ale věří, že nedělní oběd zanedlouho uvaří zase doma ve své nové kuchyni.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Opravy v bytech, které výbuch zničil, zaplatí pojišťovna, ale třeba na kuchyňské linky dostali lidé peníze z městského rozpočtu.

„V současné době máme ve všech bytech vyzděny všechny příčky, jsou již vyzděna všechna bytová jádra, momentálně probíhají instalace plynového rozvodu,“ uvedl David Filip, stavbyvedoucí.

V podnájmech žijí i ti, kteří o byty přišli úplně. Všichni si chtějí za peníze, které dostali z veřejné sbírky, co nejdříve postavit vlastní domy.

Jiří Třískovi výbuch vážně poničil dýchací cesty a z léčení se vrátil teprve před pár dny. Pozemek pro nový domov už se ženou mají.

A jasné je i to, co bude s místem, na kterém přišlo o život šest lidí a tři se vážně zranili.

Majitelé bytů z čísla 39 se dohodli, že pozemek bezúplatně převedou městu s jedinou podmínkou, že tady už nikdo nikdy žádný dům nepostaví. Přáli by si, aby tam vzniklo malé pietní místo.

Co přesně se v domě v centru Frenštátu 17. února krátce po čtvrté hodině ráno stalo, ale policie zatím neřekla. Vyšetřovatelé totiž stále nemají k dispozici všechny požadované znalecké posudky.