Udeřila vlna veder

Moravskoslezský kraj - Českou republiku zasáhla vlna veder. Na řadě míst padají teplotní rekordy. V Moravskoslezském kraji meteorologové očekávají vysoké teploty i v příštích dnech. Vydali před nimi výstrahu. Lidem hrozí zdravotní komplikace. A to znamená více práce nejen pro záchranáře.

Pro pracovníky hutí znamenají tropická vedra mnohem náročnější směny. I desetkrát se během nich převlékají a tekutin vypijí několikrát více než třeba v zimě.

„V extrémních případech, kdy teplota jde přes třicet stupňů celsia, vypijeme osm až deset minerálních vod. Saháte si na dno, takže se to projevuje i na psychice, máte pomalejší reflexy,“ uvedl Josef Třeťák, pracovník ArcelorMittal Ostrava.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Horka ale netrápí jen těžké průmyslové provozy. Své o něm ví i řidiči ostravských tramvají. Klimatizaci má jen pětina všech vozů. Ve zbývajících je vzduchotechnika, do kterých řidiči na konečné dolévají studenou vodu.

Více výjezdů mají také záchranáři. Při takových vedrech, jako bylo dnes, totiž hrozí daleko častěji hrozí lidem dehydratace, úpal a úžeh.

Radost z horkých dní mají naopak provozovatelé koupališť. Na zahájení sezony letos čekali déle než obvykle. 

Na severu Moravy a ve Slezsku má být nejtepleji z celé české republiky i v dalších dnech. Nejvýše se rtuť teploměru dostane nejspíše ve čtvrtek.

„Teploty dosáhnou možná až 35 stupňů Celsia. V pátek bude již o něco chladněji, ale možná se i nějaká tropická třicítka také objeví a vypadá to na mírné ochlazení v průběhu víkendových dní,“ informoval Roman Volný, meteorolog, ČHMÚ Ostrava.

Vydáno pod