Žena, která zavinila těžkou dopravní nehodu, dostala peněžitý trest

Prostějov - Peněžitý trest ve výši čtyřiceti tisíc korun uložil Okresní soud v Prostějově Olze Pospíšilové za to, že loni v březnu zavinila těžkou dopravní nehodu. Žena podle obžaloby nedala přednost autu s policisty, kteří pronásledovali motorkáře. Zaplatit musí škodu pojišťovně i policii.

Prostějovští policisti si ve služebním neoznačeném autě všimli nebezpečně jedoucího motorkáře. Pustili se proto za ním.

O zhruba dva kilometry dál, ve Vrahovické ulici, pak policistům, kteří ve vysoké rychlosti předjížděli kolonu aut, zkřížila cestu právě Olga Pospíšilová.

Chtěla odbočit doleva. Spustila blinkr, podívala se do zpětných zrcátek a začala se stáčet. Policisté v autě na to ale nezareagovali. Následoval střet. Policejní auto pak narazilo do stromu na trávě před domy. Řidička a jeden z policistů utrpěli lehká zranění. Jeho kolega Pavel Sokol se ale zranil těžce.

„Měl jsem krvácení do obou hemisfér mozku, což je hodně špatné. Je to s životem neslučitelné zranění,“ uvedl Pavel Sokol.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

U prostějovského Okresního soudu dnes v celém případu padl rozsudek. Soudkyně uznala Olgu Pospíšilovou vinou z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle ní žena dostatečně nesledovala situaci v provozu. Zároveň ale řekla, že vina je i na straně policie. Auto totiž sice bylo vybavené světly a houkačkou, existuje ale rozpor v tom, jak bylo těchto zařízení užito.

„Pokud by na střeše policejního vozidla bylo umístěno zvláštní výstražné světlo, tzn. maják, tak, jak měl být, tak bychom tady v podstatě skoro nic neřešili,“ uvedla Adéla Pluskalová, soudkyně Okresního soudu Prostějov.

Kromě peněžitého trestu musí Olga Pospíšilová ještě nahradit škodu pojišťovně i policii. Celkem jde o téměř tři sta osmdesát tisíc korun.