Ostravská Stodolní by se měla dočkat proměny

Ostrava - Zásadní proměny by se měla už v létě dočkat ostravská Stodolní ulice. Město se rozhodlo, že sem vrátí kulturní život. Přišlo proto s granty, kterými podpoří koncerty, divadla nebo živá vystoupení. Provozovatelé klubů myšlenku vítají.

Živá hudba v posledních letech ze Stodolní ulice téměř vymizela. Jeden z posledních hudebních klubů tady provozovala ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová.

„Musím říci, že v dnešní době dělat klub s náročným hudebním programem, což v našem případě bylo dvacet koncertům měsíčně, není jednoduché, protože náklady na koncerty pořád rapidně rostou, ať už počítáme elektřinu nebo lidi, které musím zaplatit,“ uvedla Zlata Holušová.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Podpořit kluby a vrátit tak kulturu na ostravskou ulici zábavy se rozhodlo samo město. Na kulturní projekty pro Stodolní vyčlenilo jen pro letošní rok milion a půl korun.

„Rada dnešního dne doporučila pět projektů podpořit, jedná se o dva víceleté, s tím, že tři projekty jsou jednoleté,“ upřesnila Simona Piperková, náměstkyně primátora pro kulturu.

„Ten grant by mi pomohl hlavně v tom, že bych mohl oslovit zajímavější interprety, doteď jsme využívali spíše umělce, kteří to dělali z dobré vůle,“ uvedl majitel klubu.

„Myslím si, že situace se pro dnešek vůbec nezměnila k lepšímu. Naopak bez podpory už žádný klub v Ostravě nemůže fungovat,“ komentovala problém Zlata Holušová.

Původně se měli zájemci s projekty hlásit do konce května, město ale lhůtu prodloužilo a návrhy na oživení Stodolní mohou na magistrát posílat dál.

Jednotlivé projekty, které doporučila Rada města, musí schválit ještě zastupitelstvo, které proběhne na konci června.