Krnov zasáhlo tornádo, lidé se cítí jako po válce

Krnov (Bruntálsko) – V Krnově v úterý řádilo tornádo. Vážně poškodilo část Kostelec na východě města, poničilo na 40 domů. Jejich obyvatelé popisují, že se cítili jako ve válce. Mnoho budov přišlo o střechy, přes noc je hasiči provizorně zabezpečili plachtami. Bouře také poničila stromy, krnovský krizový štáb proto zakázal vstup do lesů. Že Krnovem skutečně tornádo prošlo, potvrdili meteorologové. Stalo se tak neobvykle brzy po předchozím výskytu na českém území.

Krizový štáb zakázal v Krnově vstup do lesů v oblasti mezi Bezručovým vrchem, kosteleckou střelnicí, bývalým domovem pro seniory na Ježníku a spojnicí ulic Stará Ježnická a Ježnická. Podle Ivana Vrátného z městské lesní správy bude zákaz platit nejméně měsíc. Nedaleko Krnova lidé také nesmějí do státních lesů v okolí Býkova-Láryšova.

Experti Českého hydrometeorologického ústavu vyrazili ráno do Krnova, aby zjistili, co je na informacích místních lidí o tornádu. To se totiž v Česku vyskytuje průměrně jednou za deset let, poslední přitom poničilo pardubické Staré Čívice předloni. Nakonec však potvrdili, že to, co poničilo část Krnova, skutečně tornádo bylo.

Krnovští popsali vír, který se v úterý zformoval na obloze. „Pak najednou spadl k zemi a začal ničit vše, k čemu se přiblížil,“ uvedl obyvatel krnovského Kostelce. Podle meteorologů prošlo tornádo po pětikilometrové trase. Místní se shodli na nesmírné síle větru. „Zpod rukou mně to odneslo bečku se senem,“ podotkl další obyvatel.

Bouře přišla do Krnova večer a poškodila střechy více než 40 domů, polámala stromy a ničila zaparkovaná auta. „Bylo to jako ve válce. Seděla jsem s hlavou schovanou v klíně. Neodvážila jsem se ani podívat z okna,“ popsala obyvatelka jednoho z poničených domů. Někteří lidé před větrem prchali do sklepů – nic podobného nikdy nezažili. Bouře po sobě zanechala také zraněné lidi. „Přírodní živel si vyžádal osm zraněných osob, především lehčího charakteru, zranění byla ošetřena na místě. Pouze dva muži z Kostelce skončili v nemocnici s podezřením na vážnější zranění rukou a hlavy,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Na místě zasahovalo až 120 hasičů, část z nich zůstala v Krnově přes noc, aby pomohli s nápravou škod. „Musíme poděkovat hasičům. Tři desítky lidí pracovaly v noci na zajištění střech. Hasiči přivezli 130 plachet a 116 jich použili. V 05:00 byly všechny střechy přikryté. Byl to koncert,“ řekla starostka Alena Krušinová. Do oprav střech se pustili jak vycvičení hasiči-lezci, tak jejich kolegové. K rychlejšímu rozvinování plachet použili výškovou techniku.

Vydáno pod