V Česku pokračují vedra

Moravskoslezský kraj - Teploměry dnes ukazovaly přes třicet stupňů. Zatímco většina lidí se může před ostrým sluncem skrýt do klimatizovaných místností nebo se alespoň letně obléknout, jsou profese, které před teplem neuniknou. Tropickým teplotám se tak svoji práci snaží alespoň trochu přizpůsobit.

Podřídit svoji práci počasí musí například výškoví pracovníci. Naplánovat práci musí tak, aby strana budovy, na které zrovna pracují, byla ve stínu.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Umýt šest tisíc metrů čtverečních oken, což je zhruba plocha fotbalového hřiště, trvá čističům oken měsíc.

Cestáři, kteří asfaltem záplatují cesty, si svou prací už tak vysokou teplotu dokážou ještě znásobit.

„Když teploty dosahují 34 stupňů ve stínu, pracujeme s asfaltem, který má 170, 180 stupňů,“ uvedl Josef Cibulec, pracovník Ostravských komunikací.

Nejhorší je, když asfalt chladne. V bezprostřední blízkosti je i padesát stupňů. Pracovníci si proto můžou dělat častější přestávky a mají zvýšený pitný režim.

„Dováží se jim pití a děláme všechno pro to, aby se jim ta práce ulehčila,“ uvedl Jiří Maleš, mluvčí Ostravské komunikace.

Šaty, sukně, kraťasy, tílka na ramínka nebo žabky, to je oblečení, které má v těchto dnech na sobě většina lidí. Jenže někteří musí mít kvůli své profesi i přes teploty nad třicet stupňů dlouhé kalhoty a uzavřené boty.

Příkladem jsou strážníci městské policie v Olomouci. Dopoledne se ještě strážníci můžou schovat do stínu, kolem poledne ale začne svítit slunce na celé Horní náměstí. Jediné speciální opatření je, dojít se na služebnu občerstvit.

Podle meteorologů má být takto letní počasí do zítřka. První letní ten, tedy v pátek 21. června přijde mírné ochlazení, i tak ale bude teplo. Teploty se vyšplhají maximálně na 27 stupňů.