Ostravští vědci bodovali na mezinárodní soutěži vynálezců

Ostrava - Mezinárodní soutěž o nejzajímavější vynález nebo inovační technologii skončil obrovským úspěchem pro vědecké pracovníky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Získali pět medailí, z toho je jedna zlatá. Do soutěže na novém veletrhu INVENTO se v Praze přihlásilo sto padesát vynálezů ze čtrnácti zemí světa.

Mouka, sůl, písek, ale také kukuřice nebo air-softové kuličky, sypké hmoty, to je svět profesora Jiřího Zegzulky a jeho desetičlenného týmu složeného z doktorandů.

Všechny oceněné patenty vznikaly v Laboratoři sypkých hmot, která je vybavená zařízením za dvacet pět milionů korun.

„Jsou to zařízení, pomocí kterých měříme vlastnosti sypkých hmot, kontrolujeme, dopravujeme nebo zpracováváme sypké hmoty,“ uvedl Jiří Zegzulka, šéf laboratoře.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Na čidle průmyslového tomografu se vytváří vír, ve kterém proudí sypká hmota. Podle jeho chování můžou vědečtí pracovníci okamžitě vyhodnotit i chování sypké hmoty v zásobnících. Zkoumají i rychlost výsypu materiálů v závislosti na tvaru výsypek.

Jejich zjištění pak pomáhají firmám jak ve vývoji zásobníků, tak ve vývoji dopravních pásů a jiných elevátorů. Aby od nich nekradla konkurence, mají všechny patenty registrované pod ochrannou známkou.

„V oblasti aplikovaného výzkumu jsme třetí nejlepší v republice za ČVUT A VUT. Spolupráce s průmyslem v podstatě stále roste. My jsme jenom v loňském roce v rámci této spolupráce získali osmdesát čtyři milionu korun,“ uvedl rektor VŠB-TU Ivo Vondrák.

Ocenění na Mezinárodním veletrhu vynálezů a inovací přinese škole další klienty. Ale je to i ocenění pro vynálezce, který svému oboru zasvětil čtvrt století.  

Od podzimu bude úspěšná laboratoř strojní fakulty ověřovat své modely a patenty na nové výzkumné lince za dvacet miliónů korun v Ostravě-Vítkovicích.