Ostravská kulturní veřejnost odmítá městskou galerii v Trojhalí

Ostrava - Městské galerie má fungovat v multifunkčním centru Gong a také v památkově chráněném Trojhalí. Projekt na fungování galerie předkládá Zájmové sdružení Trojhalí Karolina, které by ji mělo provozovat. Umělci tvrdí, že koncepce není dobře připravená. Poukazují na problémy s financováním i uměleckou náplní budoucího výstavního prostoru.

Hlavní výstavní prostor Glerie města Ostravy má být podle plánu v Gongu. Z výstavní síně, která tady už je, se stane městská galerie a ze skladu by měl být depozitář. A další výstavy by se měly konat v Trojhalí na Karolině.

Městskou galerii chce provozovat zájmové sdružení Trojhalí Karolina. Koncepci vypracoval kurátor Ladislav Kesner. Nesouhlasí s ní ale nezávislí odborníci.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Provoz galerie má stát deset milionů ročně. Její provozovatelé žádají od města grant na tři a půl roku dopředu. Celkem se jedná o třicet pět milionů korun. Zbytečně vysoké ceny za energie i pronájem kritizují nezávislí odborníci i umělecká veřejnost.

„Protože sdružení Trojhalí bude příjemcem grantu, musí vyúčtovat veškeré náklady, které budou efektivně transparentně vynaloženy,“ uvedla Simona Piperková, náměstkyně primátora.

„Z těchto výtek se snažím vybrat konstruktivní připomínky a snažím se s nimi pracovat. V těch výtkách vidím spíš nějaký osobní boj, než konstruktivní přístup,“ komentoval situaci Petr Šnejdar, výkonný ředitel sdružení Trojhalí Karolina.

S koncepcí nesouhlasí ani ostravská kulturní veřejnost. Před dnešní tiskovou konferencí, na které zástupci sdružení celý projekt městské galerie představovali, uspořádali umělci přímo na radnici malý happening.
Zastupitelé budou o projektu galerie města Ostravy jednat příští úterý. Odpůrci chtějí, aby byl projekt odložen a přepracován. Pokud ho zastupitelé schválí, první výstava se v galerii bude konat v říjnu. Půjde o díla americké umělce Davida Michalka.