Vlna tropických veder dnes končí, příští týden se výrazně ochladí

Brno – Jižní a východní Morava se probudila do dalšího horkého dne. Od rána se plní koupaliště a třeba na Kraví hoře v Brně očekávají stejný nápor návštěvníků jako v minulých dnech. K pokladnám se denně vinula fronta stovek lidí, kteří čekáním strávili i více než hodinu. Vlna tropických veder by měla podle meteorologů dnes skončit. Příští týden se výrazně ochladí, teploty spadnou na dvacet stupňů.

Koupaliště Kraví hora od pondělí praská ve švech, denně sem zamíří bezmála dva tisíce lidí. Než se všichni dostali do areálu, museli si v horku vystát několik desítek minut dlouhou frontu. Mačkanice návštěvníky čekala i v bazénech. „Na plavání to moc není, člověk se spíš jen osvěží a vrátí se na břeh opalovat,“ řekl jeden z návštěvníků. „Je to opravdu tlačenice, bylo by lepší vyrazit třeba na přehradu,“ dodal další.

Za přeplněná brněnská koupaliště může to, že dva největší areály v Zábrdovicích a Riviéra jsou stále uzavřená. Veřejnosti se otevřou až v sobotu. „Některým návštěvníkům se nelíbí, že si tady nemohou plnohodnotně zaplavat, proto jim nabízíme možnost využít krytý bazén. Jindy bývá přes léto zavřený, abychom udělali údržbu,“ řekl ředitel koupaliště na Kraví hoře Evžen Hrubeš. Areál je navíc otevřený až do 22. hodiny.

Koupaliště
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

Řada Brňanů raději zamířila na koupaliště mimo Brno. Jednou z nich byla i Martina Trefilová. Na žabčické koupaliště jezdí se synem pravidelně. „Do Brna vůbec nechodím, všude je problém s parkováním, je tam hodně lidí. Raději si přijedu sem. Tady je to hezké, čisté, dobře se tady dá zaparkovat a je tu dobrá obsluha a občerstvení. Pro děti je to tady ideální,“ zhodnotila koupaliště Martina Trefilová.

Dnes se do žabčického bazénu přišly schladit i děti ze žabčické mateřské školky. „Ve školce na zahradě to v takovém horku není ideální, proto se sem budeme snažit chodit častěji,“ řekla učitelka Alena Vyhnálková. Skupinka dětí se zpátky do školky vracela nadšená. Právě děti a jejich rodiče jsou na koupališti nejvíc vidět dopoledne, po 14. hodině postupně přicházejí ti, kteří musí do školy a do práce.

Voda bez chlóru a větší klid - shrnují lidé výhody přírodních koupališť

I na Brněnskou přehradu dnes zamířily tisíce lidí. Voda má více než dvacet stupňů a rychle se ohřívá. „Voda je úplně perfektní. Navíc tady není hlava na hlavě jako na koupalištích,“ shrnul výhody koupání v přírodě starší Brňan.

Plno bylo dnes také v zatopeném lomu v Lulči na Vyškovsku. „Chodím se sem koupat celý život a jsem tady moc spokojená. Ráda plavu a tady to, narozdíl od koupališť, jde,“ vysvětlila Eva Lusková. Milovníci přírodního koupání rádi jezdí také do biotopu v Kovalovicích na Vyškovsku.

Téma tropických veder v Událostech v regionech (zdroj: ČT24)

„Situace na vodních plochách je zatím výborná a bez problémů,“ uvedl Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice. Mírně zhoršená kvalita vody je jen v rybníku Olšovec na Blanensku, i zde by však mělo být koupání zdravotně nezávadné.

Informace o kvalitě vody v přírodních koupalištích na svém webu pravidelně zveřejňuje Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje.

Podle hygieniků se zatím nikde neobjevily sinice. Zatímco v Brněnské a Luhačovické přehradě by se díky sérii čistících opatření vyskytnout vůbec neměly, ve Vranovské přehradě se obvykle ve druhé polovině prázdnin objevují.

Kdo může k vodě, má vyhráno. Ostatní se snaží vedra nějak přežít

Zatímco děti ze žabčické mateřinky strávily dopoledne na koupališti, studenti si na řadě míst museli vystačit s tím, že si zašli během vyučování na zmrzlinu. „Vzala jsem je na zmrzlinu, abychom se ochladili, a pak půjdeme anglicky konverzovat do parku,“ řekla učitelka Soňa Šašinková.

Samotným zmrzlinářům ale není co závidět - ve třicetistupňovém vedru tráví v malých stáncích i jedenáct hodin. „Klimatizace vůbec nechladí, nestíhá. Ani stroj na zmrzlinu už pořádně nemrazí, všechno se kvůli tomu vedru rozpouští, je to k nevydržení,“ řekla zmrzlinářka Eva Lahodná.

Zmrzlina
Zdroj: ISIFA/Camera Press/Lee Malan

Podobně horko trápí i kuchaře, kteří se často naklání třeba nad rozpáleným grilem. „Právě jídla z grilu jsou nejhorší, protože gril je rozpálený zhruba na 250 stupňů. Sice jsme vytáhli nový ventilátor a pustili jsme si ho, aby se tady trochu pohnul vzduch, ale i tak jsou to galeje,“ popsal kuchař Václav Krátký.

Od pondělí kvůli horku řada lidí zkolabovala, častěji než jindy v těchto dnech vyjíždí záchranáři a plní se i čekárny ordinací. Vedra ohrožují především malé děti, seniory a nemocné. Podle lékařů by lidé neměli zbytečně zatěžovat organismus – vyhnout by se měli například fyzicky náročným sportům - a pečlivě dodržovat pitný režim.

Vysoké teploty jsou velmi nebezpečné také pro zvířata. U psů, koček, ale i papoušků může dojít k přehřátí, u bezsrstých zvířat hrozí i spálení jejich kůže. Veterináři varují především před tím, aby je lidé za žádných okolností nenechávali v zaparkovaném autě nebo v kleci, která je na přímém slunci. Zvíře naopak musí mít neustále přístup k vodě, při venčení je vhodné schovat se před sluncem do lesa nebo parku a zvíře ochlazovat poléváním vodou nebo ho nechat vykoupat.

Že majitelé péči o své miláčky často podcení, potvrzují i zkušenosti veterinářů z ambulance na Veterinární a farmaceutické univerzitě. Denně jen k nim přichází kvůli přehřátí až deset pejsků. Větší sklon k přehřátí mají tzv. brachycefalická plemena psů, tedy plemena s krátkým čumákem jako němečtí boxeři, francouzští buldočci, bostonští teriéři nebo mopsi.

Jak se pozná přehřátí

  • ztížené nebo velmi rychlé dýchání
  • suchá, horká kůže, suché sliznice pysků, suchý horký čenich, ve vyšším stádiu slinění, jasně červené dásně, jazyk a sliznice
  • neklid a nervozita v první fázi, později dezorientace, skelný pohled a zhoršená reakce na vnější podněty, apatie
  • zrychlování srdečního tepu, slábnutí organismu a případný kolaps organismu

První pomoc u přehřátého zvířete
Nejdůležitější je zvíře účinně ochladit – doporučit lze balení do mokrých ručníků, postříkání chladnou vodou nebo postupné namočení celého těla v chladné vodě. Vhazování celého zvířete do vany s ledovou vodou není vhodné, protože vlivem velkého teplotního rozdílu může dojít k šokové reakci organismu a ta celý problém ještě prohloubí. Vždy dodržujte zásadu, že voda nesmí být ledová. Pokud zvíře reaguje a je schopno pít, nabízejte mu po menších dávkách chladnou (ne ledovou) vodu.
Zvíře po poskytnutí prvotní pomoci dopravte co nejrychleji k veterinárnímu lékaři, který posoudí jeho stav.

(zdroj: www.muj-pes.cz)

Příští týden se ochladí až o patnáct stupňů

Dnes by měly teploty na jižní a východní Moravě atakovat hranici 34 stupňů. Už zítra by teplota měla poklesnout na příjemných 27 stupňů. Počasí se zkazí o víkendu, kdy se sice teploty udrží na 28 stupních, ale obloha se zatáhne a místy by mělo pršet, objevit se mohou i bouřky. Příští týden by teploty měly poklesnout na 20 až 25 stupňů. Nutné je počítat také s četnějšími srážkami.

Vydáno pod