TOP 09 může dohodu s ČSSD v Praze odskákat, varují politologové

Praha - TOP 09 se dnes definitivně ujala vlády nad Prahou. Do čela města se postavil Tomáš Hudeček a radu tvoří pouze lidé z jeho strany. Stalo se tak díky podpoře opoziční ČSSD, která také pro Hudečkův plán zvedla ruce. Obě strany sice odmítají, že by bylo možné považovat jejich spolupráci za koalici, bez podpory sociálních demokratů ale Schwarzenbergova strana v hlavním městě těžko něco prosadí. Politologové oslovení portálem ČT24 se shodují, že z této „nekoalice“ mohou těžit hlavně socialisté. Pro TOP 09 to naopak může představovat velký problém do dalších voleb.

„Mám strach ze spousty věcí a samozřejmě i tento strach je jedním z těchto strachů. Je to sňatek z donucení. Kdybychom měli jinou možnost, tak bychom ji udělali,“ odpověděl na přímý dotaz, zda se neobává ztráty voličů kvůli spolupráci s ČSSD, nově zvolený primátor Prahy Tomáš Hudeček.

Že jsou jeho obavy zřejmě na místě, potvrzují oslovení odborníci. „Je to poměrně riskantní krok. Dohodu s ČSSD pravicoví voliči vždy nesou nelibě. A to navzdory tomu, že to je dohoda tichá,“ upozorňuje politolog Ladislav Mrklas.

S tím souhlasí i Petr Just: „Neformální koalice samozřejmě využije ODS. Tyto dvě strany jsou nejen v Praze, ale i na celostátní úrovni v pozici největších rivalů. S blížícími se volbami bude tato rivalita stoupat a každý krok jedné nebo druhé strany bude využit v kampani,“ vysvětluje Just. 

Obavy, že by TOP 09 mohla díky tiché spolupráci s ČSSD ztratit podporu voličů v dalších pražských nebo parlamentních volbách, naopak nesdílí Jan Herzmann, ředitel výzkumné agentury Factum Invenio. A poukazuje na to, že typický příznivec TOP 09 v Praze se podle něj spíš orientuje na program. „Voliče bude hodně zajímat, jestli ta nová rada bude dělat to, co prosazovala dosud. Pokud bude, pravděpodobně jim takovou dohodu voliči prominou,“ míní Herzmann.

Tomáš Hudeček, nový pražský primátor:

„Strana ČSSD straně TOP 09 rozhodně nevoní. A když čtu vyjádření zástupců ČSSD, tak mám pocit, že ani TOP 09 nevoní jim. Takže se nejedná o žádný svazek, který by zaváněl koalicí.“

Naopak ČSSD by ze svazku mohla hodně vytěžit. „Pokud se něco povede, tak bude ČSSD říkat, že to je díky ní. Pokud naopak nastanou nějaké problémy a kontroverze, pak vždy mohou říci, že to je problém jednobarevné pražské rady,“ předvídá situaci Just. Podle Ladislava Mrklase sledují voliči ČSSD politiku méně a kompromisy, které strana uzavírá, jsou pro ně daleko přijatelnější, než pro pravicové voliče v případě podpory TOP 09 či ODS. „Voliči ČSSD tento krok ocení jako krok chytré horákyně a může to pozici ČSSD v Praze posílit. Už tak je tato pozice historicky velmi silná,“ dodává Jan Herzmann.

Testování „nové koalice“?

Jestli se teď Praha stala prvním inkubátorem možné spolupráce TOP 09 s ČSSD po příštích volbách, to se teprve ukáže. „TOP 09 až dosud hrála s takovými kartami, že se ona na rozdíl od ODS s ČSSD nespojuje. To teď porušila,“ říká Ladislav Mrklas a pokračuje. „Pražská koalice jen dotváří takový kolorit české politiky, protože hlavní pozornost teď má vládní krize. Rozhodně se teď na pražském magistrátu nevrhají kostky mezi ODS a TOP 09.“

Jako skutečně reálnou vidí budoucí spolupráci i na celostátní úrovni zbylí dva odborníci. „Numericky je možnost takového spojení do velké koalice velmi realistická,“ myslí si Herzmann a jeho slova potvrzuje i Petr Just: „Po celostátních volbách mohou určitě tyto strany obracet i pozornost k sobě navzájem. Rozhodně tuto variantu nevylučuji. U nás máme zkušenosti i s těmi nejméně předvídatelnými variantami koalic.“