Historie Velehradu za minulé éry je poselstvím, říká scénárista

Velehradské příběhy svobody z dob nesvobody, to je podtitul nového dokumentárního filmu Bazilika, který vznikl v brněnském studiu České televize v režii Václava Křístka. Diváci dokument uvidí 5. července 2013 na programu ČT2 v rámci připomínky cyrilometodějského jubilea. Autorem scénáře je spisovatel, novinář a historik Luděk Navara.

Velehrad na Uherskohradišťsku patří k nejvýznamnějším poutním místům v České republice. To, že jeho silný duchovní náboj dokázal obstát i v době, která víře nepřála, je podle Luďka Navary opravdovým odkazem pro dnešní i budoucí generace.

„Komunistický režim a jeho represivní složky se vyhraňovaly proti církvi jako takové. Šlo o ateistický režim, který byl velmi nesnášenlivý a nenávistný prakticky ke všem věřícím lidem. A tuto nenávist dávkoval po celé zemi,“ uvedl autor scénáře dokumentu.

V 50. letech minulého století Velehrad, stejně jaké mnoho jiných klášterů v zemi, tvrdě zasáhla takzvaná akce „K“. Její snahou byla likvidace církevních řádů. „Přes všechny snahy a útoky proti Velehradu zůstávalo toto místo stále magnetem pro tisíce věřících,“ míní Navara.

Jedním z cílů režimu byl i odkaz Cyrila a Metoděje, kteří před 1150 lety přišli právě na Velehrad. „Jejich tradici se komunisté pokusili překroutit, ukrást a přepracovat ve vlastní prospěch. Preferovali světskou verzi výkladu - podporovali archeologické výzkumy na Velké Moravě a příchod svatých prezentovali nikoliv jako příchod věrozvěstů, nýbrž jako příchod vlivu východní civilizace,“ řekl Navara.

Luděk Navara
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Tento souboj trval až do poloviny 80. let, kdy se ukázalo, že snahy komunistů o eliminaci veškerého duchovního obsahu tradice u lidí neobstojí. Pouť v roce 1985 se stala manifestací věřících proti komunistickému režimu; symbolem konce útlaku se pak stal příjezd papeže Jana Pavla II., jenž na Velehrad zavítal krátce po revoluci, na jaře roku 1990.

„Je to smutné období, ale málokdo si skutečně uvědomuje významnost těchto událostí,“ zdůraznil Luděk Navara, podle něhož jsou klíčové momenty historie poutního místa z této éry stále málo zmapované.

Dokument divákům představí jejich svědky i přímé aktéry. „Připomeneme si například fascinující příběh pátera Vašíčka, který musel utéct před tajnou policií. Skrýval se na farnosti ve vedlejší vesnici a později v Čechách. Nakonec se ale sám vydal do rukou policie a skončil ve věznici v Uherském Hradišti, která v padesátých letech minulého století patřila k nejobávanějším v celém Československu,“ prozradil scénárista jeden ze střípků spletitého příběhu.

Dokument Bazilika odvysílá Česká televize v pátek 5. července od 8.35 na programu ČT2 (viz událost na Facebooku). Jeho délka je 52 minut.