Děti z Westu poznávají v Kunovicích svoje kořeny

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Do Kunovic na Slovácku ve čtvrtek večer přijela skupina krajanů z texaského městečka West, které v dubnu postihl ničivý výbuch. Čtyři děti doprovázené manžely Larrym a Kathy Podsednikovými se do země svých předků podívaly vůbec poprvé. V Kunovicích se zúčastní mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto.

Jared Janek, Daniel Gerik, Mary Kathleen Janeková a Holly Soukupová, jejichž věk se pohybuje od 13 do 16 let, získali příležitost k návštěvě vlasti svých předků vítězstvím v soutěži esejí s názvem „Co znamená být Čech?“. Do klání, na jehož organizaci se podílely místní školy, se zapojilo 89 dětí. Příležitost napsat o neštěstí a jeho dopadu na město, ale i o českém dědictví a kultuře dostaly všechny děti ve Westu.

Američané dorazili do Česka již ve středu. Nejprve si prohlédli Prahu a poté se přesunuli na Slovácko.

Děti přijely v tričkách s českou vlajkou. Na uvítanou dostaly chléb se solí i vdolečky, starostka je pak představila městským zastupitelům, od kterých obdržely drobné dárky. Návštěvu země svých předků, kam se nedostali jejich rodiče ani prarodiče, berou podle svých slov jako „obrovskou poctu“.

V Česku jsou mladí Texasané poprvé
Zdroj: ČT24/ČTK


Zároveň jim týdenní pobyt umožní alespoň trochu zapomenout na hrůzy, které prožily ve své domovině. „Balila jsem si věci na cestu a zároveň jsem balila i ostatní věci, protože náš dům se opravuje,“ řekla Mary Kathleen Janeková. Strach o své blízké i kamarády prožili i ostatní. „Děda s babičkou byli v domově pro seniory, který byl nedaleko výbuchu. Evakuovali je, nevěděli jsme, kde jsou a jestli se jim něco nestalo,“ doplnil Jared Janek.

Česká republika se mladým Američanům zalíbila záhy. „Těšil jsem se na historickou architekturu, kterou doma nemáme, a je to ještě hezčí, než jsem si dokázal představit,“ řekl Janek. Holly Soukupová, která se doma věnuje folkloru, se zase těší, jak si v Kunovicích oblékne slovácký kroj. Daniel Gerik ihned srovnával kunovické koláče, jeho rodina totiž ve Westu provozuje pekárnu, kde se 'české koláče' pečou. Ty americké jsou podle něj sladší.

Děti si v Kunovicích převzaly dvě rodiny, u kterých budou bydlet. „Jde vidět, že kluci jsou rádi a vděční, že s námi mohou trávit čas, dát si snídani nebo zajít na třešně. Domlouváme se anglicky, ale někdy je to rukama nohama,“ smál se syn hostitelů z Kunovic Roman Škrášek.

Hovoří syn hostitelů z Kunovic Roman Škrášek (zdroj: ČT24)

Od pátku se hosté budou účastnit festivalu, který potrvá do neděle. Absolvují nějaká vystoupení, potkají se s tanečníky na listinu UNESCO zapsaného verbuňku a zúčastní se také mše v kunovickém kostele. V pondělí je čeká poznávací cesta po atraktivních místech Zlínského kraje, v úterý odjedou do Prahy a ve středu ráno se vracejí zpět domů.

Ve Westu vypukl 17. dubna požár v továrně na výrobu hnojiv, který následně způsobil výbuch dusičnanu amonného. Exploze za sebou zanechala obrovský kráter a zničila budovy ve vzdálenosti 37 bloků od továrny. O život přišlo 14 lidí a dalších 200 bylo zraněno.

Vydáno pod