Prasklice se postupně mění ve vesničku pro seniory

Prasklice - Najít někoho, kdo štábu České televize svoji obec rád představí, obvykle nějakou chvíli trvá. V Prasklicích na Kroměřížsku šlo všechno až nezvykle lehce. Vesnička s 250 obyvateli nabízí poklidný a daleko levnější život než ve městech. S pracovními příležitostmi je to ovšem horší - i z toho důvodu Prasklice patří mezi věkovým průměrem obyvatelstva nejstarší v okrese.

V Prasklicích není škola, hospoda ani doktor, pouze obchod. Do Kroměříže je to odtud 20 kilometrů. Přesto láká i nové obyvatele. „Je tady levnější bydlení než v nějakých vesnicích blíže u města. Je tady hodně starých lidí,“ konstatoval starosta Jaroslav Kupka (nez.).

Z Prasklic se proto pomalu stává senior vesnička. S věkovým průměrem kolem 50 patří obec mezi nejstarší na okrese. Třeba novopečený Praskličák Zdeněk Schiler to bere jako výhodu. Mít malé hospodářství v klidné vesničce byl vždycky jeho sen. Na důchod si ho splnil. Domek se zahradou tady sehnal za 300 tisíc.

„Mám tady ty králíky, na dvoře slepice a na zahradě si pěstuju zeleninu. Zjara je v obchodě pro nás důchodce všechno drahé. A já se práce nebojím,“ řekl spokojeně.

Zdeněk Schiler má v Prasklicích dceru s rodinou. A tak i když mu ubyde sil, znovu stěhovat se nebude muset. A zřejmě ani jeho sousedé, alespoň ne daleko. Přestavbou na dům pro seniory totiž prochází bývalý vesnický mlýn, který je starý jako obec sama.

Senior vesničky jsou teď ve světě populární. Zatímco jinde je ale firmy uměle staví, v Prasklicích se zrodila sama.  

Tři minuty z Prasklic v pořadu Týden v regionech (zdroj: ČT24)
Vydáno pod