Další krok Znojma v boji proti nezaměstnanosti – otevírá podnikatelský inkubátor

Znojmo – Už na začátku prázdnin chce Znojmo otevřít inkubátor, který má začínajícím podnikatelům usnadnit vstup do světa byznysu. Zázemí v něm najde dvanáct mladých firem se svěžími nápady. Znojmo se inspirovalo brněnskými inkubátory, v nichž se zrodily stovky úspěšných firem.

Lidé s nápady, ale s nedostatkem financí do začátků – právě těm má podnikatelský inkubátor pomoct. Radnice podnikatelům bezplatně nabídne kanceláře, připojení k internetu nebo inzerci ve Znojemských listech. „Po dobu podnikání v podnikatelském inkubátoru, tedy maximálně po dobu jednoho roku, zde může mít podnikatel také sídlo firmy,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Co nabízí znojemský podnikatelský inkubátor?

  • bezplatný nájem kanceláře typu openspace po dobu jednoho roku
  • vybavená jednací místnost
  • bezplatné připojení k internetu
  • recepční služby
  • sídlo firmy
  • bezplatný balíček inzerce ve Znojemských listech

(zdroj: Znojmocity.cz)

Zájemci mohou už teď na městský úřad posílat stručný byznys plán a nástin svého podnikatelského záměru. Komise složená z odborníků i pracovníků radnice pak vybere první dvanáctku firem. Ty se do inkubátoru začnou stěhovat od července. Zázemí najdou firmy v dosud nevyužitých prostorech městského úřadu na náměstí Armády.

Inkubátor má do tradičně zemědělského regionu s vysokou nezaměstnaností přitáhnout podnikatele v různých oborech.

Otevření podnikatelského inkubátoru je součástí projektu Kolumbus, který se snaží v regionu snížit nezaměstnanost. Projekt podporuje jazykové vzdělání, lidem bez práce zajišťuje burzu inzerátů z Rakouska a mladým zájemcům nabízí možnost získat praxi. Spolupráci Znojmo navázalo také s firmami, které podporuje v tom, aby zaměstnávaly více lidí.

Partnerem projektu je Jihomoravské inovační centrum, které rozběhlo před deseti lety inkubátor v Brně. Za tu dobu jím prošlo zhruba 150 firem, které se zaměřují na IT, strojírenství nebo biotechnologie. Jejich roční obrat je v současnost zhruba půl miliardy korun ročně. Ne všechny čeká úspěch - v průměru tři firmy ze sta zkrachují.

Síť sedmi inkubátorů funguje už od roku 2008 i ve Zlínském kraji. Osm desítek firem, které v nich našly útočiště, dohromady zaměstnávají téměř dvě stě lidí.

Firma Y Soft
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Z nuly na roční obrat 410 milionů korun

Z Technologického inkubátoru VUT vzešla před lety i firma Václava Muchny Y Soft, která se zabývá optimalizací tisku ve firmách. Nabídla firmám program, který umožní tisk na multifunkční tiskárně s nižšími náklady, ale zároveň také ochranu citlivých dokumentů. „Když chci tisknout, tak se dokument nevytiskne hned, ale teprve až přijdu k tiskárně a odpípnu se firemní kartičkou. Výhoda je v tom, že stojím u té tiskárny a mám kontrolu nad tím, kdo mnou tisknuté materiály vidí,“ popsal systém zakladatel a ředitel firmy Y Soft Václav Muchna. Program eviduje každého, kdo a jaké množství dokumentů tisknul, a tak je navíc snadné rozpočítat náklady mezi jednotlivá oddělení ve firmě.

Dnes zaměstnává 199 lidí a pyšní se obratem 410 milionů korun. „Prodáváme do 73 zemí po celém světě. Máme zastoupení ve významných světových zemích a městech. Zákazníci nás najdou kromě Brna a Prahy například také v Budapešti, Dubaji, Singapuru, Japonsku nebo v USA,“ popsal Muchna.

Zakladatel společnosti Václav Muchna o začátcích Y Softu (zdroj: ČT24)

I když si zakladatel firmy Václav Muchna nemyslí, že bez inkubátoru by firma nevznikla, podle něj mu hodně pomohl. „Inkubátor urychlil náš rozvoj, díky němu jsme měli přístup ke konzultacím. Pomohlo nám to hodně třeba v případě Japonska – zjistili jsme, jak se k nim máme chovat, jak se uklánět, jak předávat vizitky,“ vysvětlil Muchna.

Úspěšná firma teď pomoc, kterou sama získala, vrací novým talentům. „Každý rok investujeme deset až dvacet procent našeho zisku do start upů, tedy do začínajících firem s dobrým nápadem,“ vysvětlil Muchna. Firma navíc dala mladým umělcům k dispozici fasádu sídla firmy v Brně, aby na ní prezentovali svoje umění. Vzhled stavby se má měnit zhruba každé dva roky.