Brněnští vědci představili unikátní dvoustupňovou turbínu

Brno - Jihomoravská metropole se ode dneška může pyšnit dalším unikátním vynálezem. Novou kaskádovou vírovou turbínu vyvinuli vědci z Vysokého učení technického v Brně. Závěry několikaměsíčního výzkumu pod vedením profesora Františka Pochylého dnes vědci představili veřejnosti.

Vynález, který zatím nemá ve světě obdoby, najde využití při výrobě energie ve vodních elektrárnách, a to na řekách až s desetimetrovým spádem. Přitom je konstrukčně výrazně jednodušší než klasické turbíny a méně nákladný na instalaci.

„Dvoustupňovou turbínou je možné čerpat více energie. Původní vírová turbína je určena pro spády maximálně do tří, pěti metrů. Vysoké spády takto doposud nebylo možné zpracovávat,“ vysvětlil František Pochylý významnost zdokonalení turbíny, kterou sám navrhl před 13 lety. V současnosti se v České republice více než polovina vodní energie získává na řekách se spádem vyšším než pět metrů.

Na výrobě turbíny vědci pracovali intenzivně půl roku; unikátní projekt si vyžádal investici přes 2,5 milionu korun. Financovala jej společnost ČEZ, která novou turbínu brzy otestuje v praxi - konkrétně v lokalitě Jezerní potok v Jeseníkách.

Profesor František Pochylý vysvětluje princip unikátní turbíny (zdroj: ČT24)