Ocelárna Evraz Vítkovice Steel přeruší od 1. července provoz

Ostrava - Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel (EVS) v Ostravě přeruší od 1. července provoz. Důvodem je malý zájem trhu. Od 22. července budou zaměstnanci čerpat plánovanou dovolenou, takže ocelárna bude stát až do 5. srpna.

„Důvodem přerušení provozu je dostatečné předzásobení polotovary pro výrobu tlustých plechů,“ sdělil mluvčí EVS Jaromír Krišica. Na trhu podle něj stále převyšuje nabídka nad poptávkou. „Situaci nejlépe vystihuje fakt, že naše provozy pracují v současnosti na cca 65 procent,“ uvedl mluvčí. 

Ocelárna stála kvůli nízké poptávce už v dubnu a předtím tři měsíce na konci loňského roku. Vedení největší ruské ocelárny Evraz navíc chce svou českou divizi prodat. 

Odstávka se bude týkat zhruba 250 zaměstnanců. „Většina z nich bude vypomáhat při plánované údržbě technologického zařízení ocelárny, část bude využita pro práci v jiných provozech a zbývající, minimální část zaměstnanců bude doma s 80 procenty náhrady mzdy,“ uvedl Krišica.

Doplnil, že kvůli čerpání řádné dovolené budou stát i další provozy EVS: válcovna Kvarto od 22. července do 5. srpna a ostatní provozy od 29. července do 12. srpna.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu. Kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. Loni se firma propadla do ztráty, která činila 335 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy Kč). Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající světová poptávka po oceli. Podíl ve společnosti vlastní ruský miliardář Roman Abramovič.

Ocelárnu ve Vítkovicích koupil Evraz v roce 2005 za 285 milionů dolarů. Třetí největší hutní společnost v Česku vyrábí ocel a válcované produkty. Evraz v Ostravě zaměstnává přes 1100 lidí.