Soud potrestal brutální vraždu výjimečným trestem 30 let vězení

Ostrava - Výjimečným, třicetiletým trestem potrestal Krajský soud v Ostravě čtyřicetiletého Petra Golu z Pržna na Frýdecko-Místecku, který ubil svou manželku a s jejím tělem a čtyřmi dětmi ještě několik dní žil v domě. Předseda senátu přihlédl k brutalitě útoku a také k faktu, obžalovaný svou ženu týral a zraňoval opakovaně. V roce 2009 jí způsobil natržení jater, avšak vinou chybného posouzení případu z toho vyvázl bez trestu. Soudce také zdůraznil, že Gola používal bití k dominantnímu prosazování své vůle.

Poslední útok na manželku zahájil Petr Gola loni 22. července, když se žena po předchozí hádce vrátila domů z návštěvy u sousedů. Podle rozsudku ji bil, až upadla na zem. Pak jí šlapal a dupal na hlavu, chytil ji za vlasy a několikrát udeřil hlavou o zem. Zemřela během několika desítek minut. Utrpěla pohmoždění mozku, zlomeninu obratle a roztržení jater.

Obžalovaný přiznal, že manželku bil, ale tvrdil, že ji nechtěl zabít. U soudu také pronesl, že ji bitím trestal za pití alkoholu. „Přitom sám pil a právě v opilosti byl agresivní a útočný,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Soudce řekl, že mladá žena měla trochu problémy s alkoholem, ale nebyla to alkoholička a péči o čtyři děti zvládala bez problémů. „Možná byl pro ni alkohol únikem z reality,“ shrnul předseda senátu.

Gola tvrdil, že chtěl manželce přivolat pomoc, ona prý to odmítla. Tělo pak nechal čtyři dny zastlané v posteli. „Během té doby do ložnice přicházely či do ní nahlížely děti,“ uvedla státní zástupkyně. S pomocí své matky muž nakonec tělo snesl do sklepa. Pak utekl z domu a skrýval se na různých místech Česka. Policisté po něm mezitím začali pátrat, zadrželi ho na začátku srpna v Klatovech.

Zavražděné ženě bylo třicet tři let. Měla čtyři děti, nejmladšímu byl rok, nejstaršímu devět. Dvě děti měla z předchozího vztahu, s Golou, kterého si vzala v roce 2009, měla dvojčata.

Vydáno pod