Starosti s prázdninovým programem pro děti mají i dětské domovy

Brno/Tišnov - Nejen rodiče musí na konci školního roku řešit, co s dětmi o prázdninách. Podobné starosti mají také dětské domovy. Rok od roku je pro ně těžší najít peníze na letní pobyty pro děti, které mají v péči. Děti na prázdniny domov opouští i kvůli dovoleným vychovatelek. Letos je ale tolik pobytů nečeká a vychovatelky s nimi budou muset zůstat. Vedoucí dětských domovů by přitom rádi vyšli vstříc zájmům dětí i vlastním zaměstnancům.

V Dětském domově v Tišnově se pracovnice starají o 31 dětí. Najít pro všechny program na celé prázdniny bývá někdy pěkný oříšek. Do rodin se o prázdninách vrací jen malý počet dětí, některé proto pojedou až na tři tábory.

Zajištění takového programu na léto pro dětské domovy znamená týdny shánění a hlavně spoustu peněz z jejich rozpočtů. Náklady na jedno dítě jsou pro domovy v letních měsících až o pět tisíc korun vyšší než v průběhu školního roku. „Je to jako v rodině, musíme šetřit na všem - na vodě, na energiích. Co ušetříme, dáváme na dovolené a tábory pro děti,“ uvedla Hana Štrajtová.

Pobyty vybírají vychovatelé u osvědčených organizací, které vycházejí vstříc dětem a jejich individuálním potřebám. „Těším se na taneční tábor. Tancování mě hodně baví. Pojedeme ještě na pět dní do Prahy, kde budeme také tančit. Vždycky se něco naučím,“ řekla Diana Horváthová z tišnovského domova. Na taneční tábor jede už posedmé. „Mimo dětský domov budu víc než půlku prázdnin. Pojedu na tábor, těším se na nové kamarády, na hry a na stanování,“ prozradil Milan Habán.

Děti z tišnovského domova o tom, kde stráví prázdniny (zdroj: ČT24)

Domovy naráží také na neochotu zařízení děti ubytovat. „Některá zařízení dokonce naše děti nechtějí ubytovat. Jsou to děti, které mají dost závažné problémy,“ řekla ředitelka Dětského domova v Tišnově Hana Štrajtová.

Děti z Klokánků se letos do zahraničí nepodívají

I brněnský Klokánek má s prázdninovým programem problém. „Letos nemáme peníze na to, abychom posílali děti na tábory. Tety proto budou dělat výlety po okolí. Máme méně peněz od sponzorů než loni, proto nám nevyjde žádná dovolená v zahraničí jako v minulých letech,“ řekla vedoucí Klokánku Brno Lenka Malhocká.

Brněnský Klokánek plánuje alespoň kratší pobyty po menších skupinkách v doprovodu vychovatelek. „V jedné rekreační oblasti se nám podařilo zajistit pobyt. Navíc vyjde podstatně levněji než tábor, část dětí se tedy vystřídá tam,“ prozradila Malhocká. Kromě toho budou tety s dětmi častěji jezdit na výlety.

  • Děti v brněnském Klokánku zdroj: ČT Brno
  • Děti v brněnském Klokánku zdroj: ČT Brno

To, že děti nebudou moct odjet na tábory, ale zůstanou v péči Klokánku, znamená, že si tety přes léto nemohou vybrat dovolenou. „Letos to nebude možné. Uvidíme, jak to zvládneme,“ dodala Malhocká.