Kačmarští dodržují rituál čtení dvakrát denně

Ostrava - Redaktorka zpravodajství České televize z Ostravy Kristina Kačmarská byla od dětství obklopená knihami. Četla jí maminka, babička i teta. Babička i teta navíc celý život pracovaly v knihovně. Odmalička čte také svému synovi.

„Vyřazené knihy nosily domů. Mám podezření, že razítko VYŘAZENO někdy používaly trochu předčasně. Měli jsme obrovskou knihovnu, ale nestačila. Knížky byly všude, i pod postelí a v posteli,“ vzpomíná Kristina Kačmarská, která získala ke knihám podobný vztah a přenáší ho i na své dítě. Vzhledem k tomu, že to u ní doma vypadalo jako ve čtenářském kroužku, bylo přirozené, že studovala literární vědu. Měla zkoušku také z dětské literatury, která je nyní zásadní pro ni, jejího muže Radima i obě babičky.

Tříletý Dan je schopen udržet pozornost při čtení a vyprávění nezvykle dlouho. „Vydrží i dvě hodiny,“ tvrdí Danova babička Bronislava Kačmarská. Když ho hlídá, poctivě čte a vypráví, dokud chlapec neusne. „Neumím si vůbec představit, že bych mu nečetla, podobně jako svým dětem,“ říká.

Na čtení je Daneček zvyklý dvakrát denně, před spaním po obědě i večer. „Snažím se držet zásadu, že přečtu jednu pohádku a dost. Protože to bychom neskončili nikdy. Co budeme číst, to vždy vybírá sám Daneček. Pak si ještě vyprávíme,“ říká Kristina Kačmarská, kterou diváci dříve znali také jako moderátorku Dobrého rána nebo Událostí v regionech. K oblíbeným knihám teď u Kačmarských patří Zahrada od Jiřího Trnky.

Celé Česko čte dětem
Zdroj: ČT24/Martin Straka

„Zahradu jsem si zamilovala, když jsem z ní pořád dokola četla bratrovi, který je o šest roků mladší než já. Třeba u epizody s netopýrem jsme se smáli, až jsme brečeli,“ vzpomíná. Trnkova Zahrada jí ještě po letech voněla po ovocných bonbonech, které prý s bratrem při čtení mlsali. Ze Zahrady četla synovi už ve dvou letech. Oblíbený je také Čapkův Pejsek a Kočička nebo Špalíček veršů a pohádek Františka Hrubína. Velmi často si teď dítě přeje pohádku podle obrázkové encyklopedie. Vybere si nějakou věc nebo zvíře, dospělí musí vymyslet pohádku nebo příběh, do kterého chlapeček rád zasahuje. O bagru, králíčkovi, vláčku a jiných věcech mu vypráví vymyšlené pohádky maminka, tatínek i babičky.

Celé Česko čte dětem

Obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem http://www.celeceskoctedetem.cz/ se snaží už sedmým rokem podporovat čtenářskou gramotnost dětí, popularizovat kvalitní literaturu a společné čtení v rodinách. Součástí této celostátní osvětové kampaně, kterou podporuje řada osobností, například spisovatel Michal Viewegh, je Týden čtení dětem. Letos měl třetí ročník. Mediálním partnerem je také Česká televize.

„Baví ho to teď více než čtení. Má přitom neuvěřitelné množství otázek, se kterými si chudák rodič někdy vůbec neví rady,“ říká Radim Kačmarský. Jeho matka Bronislava mu také vyprávěla i četla, a to i dávno poté, co se naučil plynule číst a sám si četl třeba Mayovky nebo Verneovky. „Vzpomínám si, že mi máma přečetla celé Dumasovy Tři mušketýry. Nevím už, proč jsem si je přál předčítat. Mohlo mi být deset nebo jedenáct,“ říká Radim Kačmarský.

Celé Česko čte dětem: Kristina Kačmarská
Zdroj: ČT24/Martin Straka

Kristina zase vzpomíná, že babička nebo teta předčítaly i hluboko do noci. „Někdy mě přepadne touha pracovat v knihovně jako ony. Pamatuji si, jak mě babička brávala do práce, do knihovny někdejší Nové huti. Líbilo se mi tam strašně moc,“ říká Kristina Kačmarská.