Hasiči na Přerovsku měli napilno, likvidovali hořící halu i následky silných bouřek

Lipník nad Bečvou – Škodu více než 1,4 milionu korun způsobil požár, který zachvátil brzy ráno halu na výrobu dřevěných briket v areálu bývalého zemědělského družstva v Lipníku nad Bečvou-Loučce na Přerovsku. Oheň likvidovalo šest jednotek hasičů.

„Plameny poškodily především střešní krytinu, která se při hašení požáru částečně propadla,“ konstatuje krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Propadající se střecha, kvůli které museli být hasiči velmi opatrní, zásah komplikovala.

„Hasiči za nasazení výškové techniky a několika hasebních proudů včas zamezili většímu rozšíření požáru a uchránili i okolní objekty. Podařilo se jim z nezasažené části haly vytáhnout i kolovou techniku a další vybavení,“ upřesňuje Zdeněk Hošák. Díky tomu uchránili hodnoty v řádech několika milionů. „Podařilo se uchránit sousední halu s technologií a vybavením v hodnotě převyšující čtyři miliony korun,“ uzavírá Zdeněk Hošák.

Hasiči museli na Přerovsku časně ráno řešit i následky silné bouřky. Na několika místech v Přerově i v několika okolních obcích čistili kanalizaci, která se po přívalech vody ucpala naplaveninami. „V Přerově asistovali hasiči u kontroly domu, do kterého velmi intenzivně začala pronikat voda. V Prosenici hasiči pomohli starší osobě s pročištěním ucpaného kanálu od naplavenin," uvádí Zdeněk Hošák.  

Ostrava
Zdroj: Facebook/Tomáš Kusýn

O pomoc hasiče nad ránem požádalo také vedení přerovské nemocnice. „Hasiči pročistili kanály přímo před vrátnicí nemocnice,“ upřesňuje Zdeněk Hošák, „Zasahovali jsme také na náměstí Františka Rasche. Naplaveniny zde ucpaly kanály a voda se částečně dostala i do sklepů,“ dodává.