Ujfaluši se konečně po 10 měsících vrací do přípravy. Chce zkusit ještě jednu sezonu

Praha - Bývalá reprezentační opora a rodák z Rýmařova Tomáš Ujfaluši už doufá, že má nejhorší za sebou. Pětatřicetiletý obránce se konečně blíží konci rehabilitace po operaci kolena, která jej vyřadila ze hry na deset měsíců. Ujfaluši již trénuje individuálně a rád by si ještě zahrál alespoň jednu sezonu. Zdali to však bude stále za Galatasaray Istanbul, to ještě neví.

Ujfaluši nicméně nevylučuje ani konec kariéry, pokud by koleno zátěž nevydrželo. V červenci bude řešit svou další budoucnost v tureckém klubu. „Zatím trénuju individuálně a kdy se zapojím do přípravy, to uvidíme podle toho kolena. Ještě tomu dávám tak měsíc a pak bych na to chtěl vletět naplno. Uvidíme, jak mi to koleno dovolí,“ řekl Ujfaluši.

Loni v srpnu si při tréninku poranil levé koleno a podstoupil operaci předního zkříženého vazu. Když už se začínal chystat na návrat, pro změnu ho v lednu potkalo zranění menisku. „Připravoval jsem se na Ligu mistrů na Schalke a ta druhá operace to trošku zkomplikovala. Meniskus není problém, ale nedovolila mi to chrupavka, ta dělá neplechu,“ přiblížil někdejší hráč Olomouce, Hamburku, Fiorentiny a Atlétika Madrid.

Celou minulou sezonu musel bývalý reprezentační obránce sledovat pouze z tribuny, a tak přišel i o atraktivní souboje s Realem Madrid nebo Manchesterem United. „Nepříjemné to bylo, ale člověk je s tím tak nějak smířený. Je mi 35 let, ne 28 nebo 29. Vrchol kariéry mám za sebou. Samozřejmě by si člověk rád tu Ligu mistrů zahrál, ale zaplaťpánbůh, že jsem si ji zahrál předtím. Proti Realu jsem hrál hodněkrát, jediné, co mě mrzelo, že jsem si nezahrál v Anglii s Manchesterem,“ připustil.

S Galatasarayem podruhé za sebou zažil mistrovské oslavy, byť se na rozdíl od předminulé sezony na zisku titulu kvůli zranění jako hráč nepodílel. „Oslavy byly jako vždy velké, bylo to fajn. Druhý titul, zaplať pánbůh za to. Kdybych náhodou už nehrál, tak mám aspoň dva tituly,“ řekl bývalý reprezentační kapitán. Věří ale, že koleno mu ještě aspoň rok dovolí pokračovat. „Chtěl bych se ještě rozloučit s kariérou na hřišti, ten rok bych si ještě rád zahrál,“ podotkl.

Benefice Marka Jankulovského

Připustil ale, že už mu hlavou probleskly i myšlenky na konec kariéry. „To už jsem měl v hlavě, když se mi to stalo. Přece jen je mi 35 let. Ale pořád se snažím dostat zpátky. Pokud to koleno bude držet, ještě ten rok budu hrát. Pokud nebude držet, tak skončím jako Jankul (Jankulovski) nebo teď Šebrle,“ řekl. Do Istanbulu se vrací na začátku července. V Galatasarayi předloni podepsal smlouvu na dva roky s roční opcí, v klubu tak může pokračovat. „Odlétáme, myslím, druhého a budeme tam nějakým způsobem řešit tu budoucnost. Uvidíme, jak se domluvíme. Vidím to 50 na 50,“ odhadl Ujfaluši.

V Turecku mu před pár dny přibyl další krajan, do konkurenčního Fenerbahce Istanbul přišel reprezentační obránce Michal Kadlec. „Bylo to pro mě trošku překvapení, na jeho místě bych asi volil něco jiného a chtěl bych se podívat třeba do Itálie nebo Španělska. Ale rozhodně neudělal krok zpátky, posune se dál,“ uvedl Ujfaluši. „Je to (Fenerbahce) hodně silný tým, což dokázal postupem do semifinále Evropské ligy. Určitě budou posilovat, dva roky nic nevyhráli. Myslím, že si Káca zahraje hlavně hodně do ofenzivy, protože v Turecku je na ty první čtyři týmy vyvíjen tlak, že by měly vyhrávat. Město je taky perfektní,“ dodal Ujfaluši.

Vydáno pod