ČNB varuje: Éra levných bytů skončí. Investujte, co to jde

Praha – Hypotéky jsou nyní nejlevnější v historii a ceny nemovitostí jsou příznivé. Do budoucna to tak ale být nemusí, upozorňuje Česká národní banka (ČNB). Podle ní by éra levných nemovitostí měla letos skončit a příští rok začnou ceny opět růst. Lidé se už při koupi bytu naučili smlouvat. Řada z nich také byt pronajímá krátkodobě, aby si přivydělala. ČNB každopádně doporučuje do bytů investovat. Výnosy z pronájmů jsou teď totiž nejvyšší za posledních šest let.

Třeba takový byt 2+kk v Praze na Smíchově stál před rokem 4,4 milionu korun. Teď za něj chce prodejce o 840 tisíc korun méně. Podobných příkladů jsou přitom stovky. „Lidé jsou daleko informovanější než dříve, dokáží si najít relevantní informace. Usmlouvají cenu v rozpětí 15 až 20 procent,“ prohlásil Jindřich Vrtěl z franšízové obchodní sítě STING. 

Byty i rodinné domky v Česku za poslední rok zlevnily zhruba o 4 procenta. Jedinou výjimkou jsou stavební pozemky, které naopak zdražily v průměru o šest procent. „V tuto chvíli mi už na trhu nemovitostí nepředpokládáme žádné dramatické výkyvy,“ pronesl guvernér ČNB Miroslav Singer. 

image_479972
Zdroj: ČT24

Byty v Praze jsou ve srovnání s EU pořád nadprůměrně drahé

I když ceny bytů v Praze za posledních pět let klesly zhruba o čtvrtinu, zůstává česká metropole nad průměrem Evropské unie. Vůbec nejdražší je centrální část Londýna, kde se nové byty v průměru pořizují za 260 tisíc korun za metr čtvereční. Naopak nižší ceny jsou ve Varšavě nebo v Budapešti. 

Levnější bydlení než v české metropoli se dá sehnat také v Bratislavě. Šedesátimetrové byty na panelových sídlištích majitelé nabízejí i za dva miliony korun. Kupující ale v takovém případě musejí počítat s rekonstrukcí, která může být na Slovensku dražší než v Praze. V Bruselu, městě evropských diplomatů, se pak dá pořídit bydlení za podobnou cenu jako v Praze. 

image_479974
Zdroj: ČT24

Nemovitosti skupují lidé ze zemí jižní Evropy zasažené krizí

Evropský realitní trh přitom v posledním roce prožívá velkou proměnu - Řekové, Italové i Španělé se snaží uložit peníze v zahraničí, a proto nakupují ve velkém nemovitosti. Ceny v evropských metropolích tak pravděpodobně zase půjdou nahoru. 

  • Poptávka po koupi bytů v Česku se výrazně nemění, i když jejich ceny dál mírně klesají.
  • Největší propad je u bytů do 60 metrů čtverečních ve Středočeském kraji - třeba v Mladé Boleslavi se ještě loni prodávaly zhruba za milion a půl, teď je to kolem milionu 300 tisíc.
  • Jsou ale i místa, kde se ceny už odrazily ode dna. Zatímco v červnu 2012 stál 60metrový byt v Brně v průměru 2 miliony 200 tisíc korun, teď je to o 100 tisíc víc.

Rychleji než nákupy nemovitostí rostou jejich pronájmy. V případě bytů a chalup roste zájem i mimo Prahu: zejména v jižních Čechách, na Karlovarsku, v Krkonoších nebo na jižní Moravě - v oblasti Mikulova.

  • Třeba kompletně vybavenou chalupu v Krkonoších si lze na týden pronajmout za 7 000 korun pro čtyři osoby, u Mikulova přijde na necelých šest a půl tisíce.

Nový trend, na němž Češi mohou vydělat: krátkodobé pronájmy

Do Česka zároveň míří nový trend, jímž je krátkodobé pronajímání bytů turistům. Počet Čechů, kteří si takto přivydělávají, roste o stovky ročně. Zahraniční návštěvníky lákají nižší ceny než v hotelu, větší soukromí i domácká atmosféra. 

Krátkodobý pronájem bytu
Zdroj: ČT24

Krátkodobé pronájmy jsou nabízeny přes různé servery, kde je možná rezervace. Cena za jednu noc v takovém „hotelu“ v jedné pražské ulici je podle majitelky zhruba 750 až 1 500 korun, pro známé pak za náklady. „Počítám, že to pronajmu na tři až čtyři krátkodobé návštěvy měsíčně,“ domnívá se majitelka. 

Třeba Jakub Košmider to dělá už několik let. Jeden byt pronajímá sám a další zprostředkovává pro ostatní. „Slabší sezona je vždycky od listopadu do dubna, o Velikonocích začne silnější sezona a v ní si musíme vydělat na ty slabší měsíce,“ konstatoval Košmider. 

Krátkodobý pronájem bytu
Zdroj: ČT24

Ročně si pronajmou byt na krátkou dobu miliony lidí po celém světě

V Česku je trh s krátkodobými pronájmy pořád ještě na začátku, v zahraničí ovšem jejich obliba rapidně roste. Podle největšího zprostředkovatele, sanfranciské firmy Airbnb, si takto pronajaly loni na celém světě byt nebo dům tři miliony lidí, v Česku to bylo přes 20 tisíc lidí. 

Všichni turisté se k pronajatým bytům nemusí chovat s respektem. To, že by se v nich něco ztratilo nebo zničilo, se podle pronajímatelů ale stává velice zřídka. V takovém případě totiž dostane vandal na serverech negativní reference a nikdo mu už žádný byt nepronajme.

Téma Událostí: Vývoj cen nemovitostí v ČR a nové trendy (zdroj: ČT24)