Jižní Moravu v noci zasáhl silný déšť. V Miroslavi se na dům sesunul svah

Jižní Morava/Zlínský kraj - V pondělí večer zasáhl jih a východ Moravy intenzivní déšť. Starostové řady obcí celou noc kontrolovali hladiny stoupajících řek, k jejich rozlití ale nikde nedošlo. Celou noc měli plné ruce práce také hasiči - například v Miroslavi na Znojemsku se na rodinný dům sesunul podmáčený svah. Pršet má podle meteorologů až do středy.

Vydatný déšť způsobil v pondělí potíže na několika místech jižní Moravy. V obci Nesvačilka na Brněnsku bylo několik domů zatopených vodou, která do nich po ucpání kanalizace natekla z polí. „Během dvaceti minut nám tady spadlo skoro 40 milimetrů vody,“ řekl starosta obce Milan Vrba (nez).

Hasiči v obci rozmístili pytle s pískem, voda se přesto dostala do jednoho z domů a zaplavila ho do výšky deseti centimetrů. „Zalilo to sklepy. Od dvou hodin od rána tady chodíme s kyblíky a smetáky a snažíme se to uklidit,“ popsal dopoledne obyvatel domu Josef Kulíšek.

NO COMMENT: Odklízení škod v obci Nesvačilka (zdroj: ČT24)

Na místě zasahovali také hasiči s bagrem. Jejich úkolem bylo uvolnit kanalizaci, aby voda mohla odtéct.

S napětím sledovali noční déšť také v Ladné na Břeclavsku. „Zatím neděláme žádná opatření, k řece se ale jezdíme pravidelně dívat, abychom viděli, jakým tempem se hladina zvyšuje. Řeka je zatím stále v korytu,“ řekla v pondělí večer starostka Renáta Priesterrathová (ODS).

NO COMMENT: Situace v noci v Ladné na Břeclavsku (zdroj: ČT24)

V Miroslavi na Znojemsku se po nočním dešti utrhl kus svahu nad rodinným domem a jeho zadní část zasypala hlína. „V jednu hodinu ráno jsem šla na toaletu a chtěla jsem se podívat, jak ten svah vypadá. Když jsem přišla ke dveřím na dvůr a sáhla na kliku, tak jsem najednou uslyšela hrozný rachot. Utekla jsem zpátky do ložnice,“ popsala obyvatelka domu Bohuslava Voldánová.

Obyvatelka domu Bohuslava Voldánová popisuje, jak se sesunul svah (zdroj: ČT24)

Podmáčený svah, po němž vede silnice, se sesunul na jejich dům. Nikdo nebyl zraněn, ale obyvatelé museli dům opustit. Vedení města proto rodině zajistilo náhradní ubytování.

Budova sice zůstala po sesuvu stát, její stav ale budou muset po úklidu posoudit odborníci. „Zavolali jsme statika a pod jeho dozorem jsme zajistili uvnitř budovy výdřevou ty stěny, na které zvenčí tlačí hlína,“ řekl mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška.

Komunikace nad domem chybí zhruba třetina a je uzavřena. Na pokyn statika byl objekt zpevněn dřevěnými trámy. Na dvorek domku přijel bagr, který suť vyváží. „Je toho poměrně dost a bagr je malý. Práce mohou trvat dlouho,“ doplnil mluvčí.

Výši škod si netroufl odhadnout. Zásah v Miroslavi je jedním z více než 40 výjezdů, které měli v noci na dnešek hasiči na jihu Moravy v souvislosti s vytrvalými dešti.

V Kroměříži se zřítila střecha nad pódiem

Nápor vydatného deště v noci nevydržela střecha pódia na Velkém náměstí v Kroměříži, které slouží jako zázemí pro kulturní a společenské akce. Po intenzivním dešti se konstrukce s plochým plachtovým zastřešením po 22. hodině propadla. „V tu dobu na pódiu nikdo nebyl,“ uvedl mluvčí radnice Pavel Zrna.

Déšť poškodil střechu pódia v Kroměříži
Zdroj: MÚ Kroměříž/Pavel Zrna

Radnice pódium pořídila v rámci projektu Infrastruktura pro kulturní akce v Kroměříži. Projekt si podle Zrny vyžádal celkové náklady 41,2 milionu korun, samotné pódium přišlo na 3,2 milionu.

Meteorologové očekávají, že zemi postihnou extrémní deště. Výstraha se týká větší části Moravy. Aktuální upozornění můžete sledovat na stránkách ČHMÚ.

Výstraha před extrémním deštěm platí do odvolání

Výstraha před extrémním deštěm platí od pondělního večera až do odvolání. Vyšší stupeň povodňového nebezpečí se pak v Jihomoravském kraji objeví v úterý od časných ranních hodin. Východomoravské říčky mohou kulminovat také až během úterý, kdy by se v povodí Bělé mohl objevit i druhý povodňový stupeň. Před vydatnými srážkami a povodňovým nebezpečím varují meteorologové téměř po celé republice.

Povodí řek Dyje, Svratky a Jihlavy by mohla překročit druhý, mimořádně třetí stupeň povodňové aktivity. I tady se vodohospodáři na prudké srážky připravili a preventivně snížili hladiny nádrží - ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku, Letovicích na Blanensku i Mostišti na Třebíčsku. „Všechny nádrže ve správě Povodí Moravy mají volné retenční prostory a na vybraných nádržích se uvolňují i části zásobních prostorů,“ zdůraznil mluvčí podniku Povodí Moravy Jiří Macík.

Vodohospodáři ve Zlínském kraji se na intenzivní deště snaží připravit už od víkendu. Díky včasnému upozornění meteorologů začali upouštět hladinu některých nádrží. Opatření se týkají Bystřičky na Vsetínsku, Slušovic a Luhačovic na Zlínsku a Koryčan na Kroměřížsku.

Vydáno pod