Škody způsobené tornádem v lesích na Krnovsku budou nižší

Krnov (Bruntálsko) - Krnovská radnice dnes upřesnila škody na městských lesích, které minulý týden způsobilo tornádo. Zdaleka nedosáhnou ještě v pátek odhadovaných 150 milionů korun. Šlo o číslo za lesy města i společnosti Lesy ČR. Jenže stromy v městských lesích se stejně měly kácet, takže ztráta města nepřesáhne dva miliony korun. ČTK to dnes řekl ředitel Lesní správy města Krnov Ivan Vrátný. Lesy ČR částku ještě vyčíslují.

Tornádo poničilo 18 hektarů městských lesů. Vytěžit bude třeba přibližně 2000 metrů krychlových dřeva. „Tornádo zasáhlo porost starý 110 až 150 let. Ten už byl stejně určen k těžbě. Vítr jej ale poničil a je tam hodně poštípaných kmenů. Výnosy z prodeje nebudou tak vysoké. Část dřeva nebudeme moci prodat jako kulatinu, ale pouze jako palivové dříví,“ vysvětlil.

Odhaduje, tak, že výnosy budou o 30 až 40 procent nižší. „Kolik to bude přesně, v tuto chvíli netušíme,“ vysvětlil.

Tornádo zasáhlo i 18 hektarů v majetku společnosti Lesy ČR. Státní podnik odhaduje, že vytěžit bude muset až 6000 metrů krychlových dřeva. 

Pracovníci radnice už sepsali i škody na soukromém majetku. Tornádo zasáhlo do života jednadevadesáti rodin. „Rozdělili jsme je do tří kategorií. V první, kde jsou vážné škody, je šest rodin, kterým vítr zcela zničil střechu. V některých případech nemovitosti dokonce musel prohlédnout statik,“ řekl ČTK tajemník městského úřadu Igor Kozelec.   

Ve druhé kategorii je 40 středně postižených domácností. V těchto případech tornádo střechy poničilo jen částečně. „V kategorii nejméně vážných škod evidujeme 46 rodin. V těchto případech mluvíme o poškozených zahradách či autech,“ vysvětlil tajemník. Škody na soukromém majetku ještě nebyly vyčísleny. Odhadují se ale na několik milionů korun. 

Tornádo je silně rotující vír se zhruba vertikální osou, který se alespoň jednou dotkne země a je dost silný, aby na ní mohl způsobit škody. Může se vyskytnout při silnějších i slabších bouřkách. Při slabších mívá zpravidla menší ničivé účinky. Přímo tornádo předpovídat odborníci nedokážou. Opravdu ničivé tornádo se nad českým územím vytvoří podle odborníků zhruba jednou za deset let. Poslední silné tornádo bylo zaznamenáno v červnu 2004, kdy zpustošilo zhruba třetinu Litovle a napáchalo škodu za 100 milionů korun.

Vydáno pod