Kvitová věří, že se jí vyplatí tréninková práce na servisu

Londýn – Sedmnáctou výhru za uplynulé čtyři roky si připsala česká tenistka ve Wimbledonu. Vítězka turnaje z roku 2011 si dnes v prvním kole ale zkomplikovala slibně rozjetý zápas s Coco Vandewegheovou a Američanku i s drobnými zdravotními problémy porazila až ve třech setech 6:1, 5:7 a 6:4.

„Vzpomínky na Wimbledon mám za poslední dobu jenom hezký,“ usmála se Kvitová při zmínce, že od roku 2010 má ve Wimbledonu bilanci 17:2. Obě porážky přitom pocházejí od Sereny Williamsové: slavné Američance podlehla v semifinále 2010 i loni ve čtvrtfinále. „To mám co dělat, abych se na Serenu zase dostala,“ usmála se. Letos si totiž s obhájkyní titulu zahraje jen v případě, že postoupí do finále.

K tomu ovšem musí svůj výkon zlepšit. Nad Vandewegheovou vedla 6:1, 5:3 a podávala na výhru, ale udělala dvě dvojchyby a o game a posléze i o set přišla. „To se mi nesmí stávat, to musím do dalších zápasů zlepšit,“ kála se Kvitová.´Letos má také problémy se servisem. Při Australian Open ji začalo bolet rameno, a jak ulevovala bolesti, změnila švih ruky.

Petra Kvitová:

„Podvědomě jsem si změnila styl, a když to odeznělo, tak ten pohyb nebyl, jaký by měl být. Opravdu jsem tvrdě trénovala servis, těch košů bylo docela dost a je to cítit.“

Během zápasu s Vandewegheovou se ale objevil nový zdravotní problém. Kvitová během prvního a druhého setu dvakrát na trávě uklouzla a spadla. Začala pak mít křeče kolem pravé kyčle. Po ztracené druhé sadě se nechala na kurtu protáhnout od fyzioterapeutky, v zákulisí zatejpovat a vzala si i prášek proti bolesti.

„Možná i to ovlivnilo servis na konci druhého setu, protože jsem se nemohla odrazit a dopadnout na pravou nohu. Nohu pořád cítím a trochu i lýtko,“ uvedla hodinu po zápase a byla ráda, že letos poprvé za ní přijel na turnaj její kondiční trenér a fyzioterapeut Kristián Bajza. „Nadělím mu práci, ať se nenudí,“ usmála se Kvitová.

V třetím setu měla i černé myšlenky. „Párkrát se mi vloudila myšlenka, že bych mohla prohrát, ale nechtěla jsem,“ řekla a rozhodující dějství vybojovala poměrem 6:4. Vyhrát ale mohla už 6:3. Při podání soupeřky čárový rozhodčí ohlásil při mečbolu aut a Kvitová se už radovala, ale jestřábí oko ukázalo dobrý míč. Američanka pak game získala.

„Na lavičce pak nebylo lehké sedět, když už jsem myslela, že je konec,“ řekla Kvitová a zápas na rozdíl od druhého setu doservírovala. „Šla jsem do toho. Říkala jsem si, že druhá šance už se nesmí promarnit,“ uvedla.

Další soupeřkou Kvitové bude ve středu Jaroslava Švedovová z Kazachstánu (55. v pořadí WTA), kterou porazila loni po boji ve čtvrtfinále French Open. „V Paříži velmi dobře servírovala a z forhendu to docela tlačí. Je docela šikovná, ale je to tráva, tak doufám, že to využiju, protože se na ní cítím dobře,“ řekla Kvitová.

Vydáno pod