Hladina řeky Dyje by mohla vystoupat až na třetí povodňový stupeň

Jižní Morava - Vytrvalý déšť už od pondělí pomalu zvyšuje hladiny řek na jižní Moravě. Na řece Dyji pod Novými Mlýny a na řece Jihlavě v Ivančicích platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Vyhlášen byl již i na řece Svratce ve Veverské Bítýšce a na odtoku z Brněnské přehrady. Vyplývá to z informací dispečinku státního podniku Povodí Moravy.

Nejvážnější je situace v Rajhradicích na Brněnsku, kde hrozí přetečení hráze rybníka a zaplavení asi 20 domů. Vodu z něj nyní hasiči odčerpávají.

Problémy mohou nastat také na horním toku Dyje nad Vranovskou přehradou, kde se očekává třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Nejrizikovějším místem je patrně Podhradí na Znojemsku, tedy prostor nad Vranovskou přehradou. Tam průtoky při jarním tání a letních bouřích stoupají až na třetí stupeň povodňové aktivity. V minulosti se při něm řeka rozlévala do okolí. Před pěti lety bylo ale její koryto vybagrováno. Nyní se už i při třetím stupni, tedy ohrožení, drží Dyje v obci v korytě.

Do Vranovské přehrady teď přitéká 40 metrů krychlových vody za sekundu a odtéká 130 metrů krychlových za sekundu. Hladina vodního díla je o metr níž, než kde ji drží povodí obvykle.

První stupně platí na Dyji pod Vranovskou a Znojemskou přehradou, v nedalekém Hevlíně i v Jevišovce. Bdělost hlásí i Křetínka v Prostředním Poříčí na Blanensku, Oslava v Oslavanech a Rokytná v Moravském Krumlově.

Povodí Moravy upouští od pondělí vodu z přehrad

Už od pondělní noci se zvyšují průtoky řek na všech vodních tocích. Vodohospodáři začali okamžitě snižovat hladiny nádrží, aby zvýšili retenční kapacitu přehrad, které tak budou při vytrvalých deštích schopny zachytit více vody. Někde jdou vodohospodáři i pod tuto úroveň, protože meteorologové očekávají na Moravě extrémní déšť.

Kvůli dešťům vodohospodáři vypnuli také zařízení pro dávkování síranu železitého na přítoku do Brněnské přehrady. Dávkování obnoví až průtok klesne o polovinu na 20 metrů krychlových za vteřinu.

Podle meteorologů bude vydatně pršet až do středy, ve čtvrtek se přeháňky objeví jen místy.

Vydáno pod