Města trápí krádeže tříděného odpadu

Moravskoslezský kraj – Města trápí krádeže tříděného odpadu. Sběrny surovin zvýšily cenu za výkup starého papíru a to motivuje k přivýdělku sociálně slabé a lidi bez domova. Vykrádáním kontejnerů města přicházejí až o stovky tisíc korun ročně. Bránit se je složité. Policisté sice mohou udělit pokuty, ty jsou však ve většině případů nevymahatelné.

Milan a Honza jsou bez střechy nad hlavou. Vybírat papír z kontejnerů a nosit ho do sběrny je pro ně často jediná možnost, jak přijít aspoň k pár korunám.

V Ostravě-Mariánských Horách popeláři objíždí svůj rajón, ale z modrých kontejnerů na papír nemají téměř co odvézt. Někdo už je tady totiž předběhl. 

„Problém s vykrádáním kontejnerů narůstá vždycky ve chvíli, kdy se zvyšují ceny ve výkupnách,“ uvedla Vladimíra Karasová, mluvčí OZO Ostrava. A to je právě teď. Cena papíru oproti loňskému roku o více než 50 haléřů stoupla. Aktuální cena papíru je koruna padesát za kilogram. Za pětikilový balík novin teď ve sběrně vyplatí asi deset korun.

Pro města jsou sběrači papíru velkým problémem. Přicházejí kvůli nim o peníze, které si prodejem tříděného odpadu vydělávají. „Dokud bude vedle sebe existovat systém výkupu papíru a sběru do kontejneru, tak je asi tento problém nevymýtitelný,“ uvedla Vladimíra Karasová.

Existují už organizované skupiny, které jezdí s dodávkou nebo vozíkem a objíždějí sídliště. Města jsou na sběrače krátká. Svázané ruce mají i strážníci. „Osoby, které nejčastěji vybírají obsah kontejnerů jsou bezdomovci, tedy osoby bez trvalého bydliště a příjmů, takže v tomto případě se ukládání sankcí ve formě pokuty míjí účinkem. Pokuty jsou v podstatě nevymahatelné, takže tyto případy strážníci řeší většinou tak, že vybraný odpad zabaví a věc projednají na místě v rámci domluvy,“ informovala Vladimíra Zychová, mluvčí Městské policie Ostrava.

Přesnou částku, o kolik peněz ročně přicházejí města v Moravskoslezském kraji, neznají. Odhadují však, že půjde o statisíce korun.