Lonely Planet zařadilo Olomouc a celou Moravu mezi TOP lokalitu Evropy

Olomouc – Olomouc je malá Praha. Tvrdí to profesionální cestovatelé z prestižního vydavatelství Lonely Planet, kteří Olomouc a celou Moravu zařadili mezi deset horkých tipů, kam se v Evropě vypravit. Olomouc se tak dostala po bok takových destinací jako Severní Irsko, Island, francouzská Marseille nebo Chorvatsko.

Jedna z nejpodceňovanějších destinací v Česku, která si zaslouží pozornost hlavně díky své kráse, klidu, pohodě a přitažlivosti – to je Olomouc v očích profesionálních cestovatelů. Průvodce láká i na křivolaké uličky s kouzelnou atmosférou, kterých je v centru barokní Olomouce několik desítek.

Mluví o ní jako o takzvané malé nebo spící Praze. Zatím je ale trošku opomíjená. To jí ale nijak neubírá na kráse, spíš naopak.

Jenomže takových míst je na celém světě kolem stovek tisíc. A Olomouc, která leží skoro 300 kilometrů od Prahy, je musí umět nalákat. Třeba tím, že město leží na trase Praha – Krakov nebo Praha – Vídeň. „Praha bude vždycky táhnout, ale my se budeme snažit vždycky konkurovat. Přijeďte k nám do regionu, máte to po cestě,“ uvedla Djamila Bekhedda, ředitelka Sdružení cestovního ruchu.

„To, že jsme tímto způsobem zviditelňováni, svědčí o tom, že na sebe Olomouc upozorňuje a je vidět na mapě Evropy,“ uvedl Jan Holpuch, náměstek primátora Olomouce.

Díky sloupu Nejsvětější trojice, který je památkou Unesco, a článkům v zahraničních médiích, se do Olomouce už teď dostávají turisté i ze zemí, které Olomouc ještě nedávno nezajímala.

Autor článku na Lonely Planet vyzdvihuje i olomoucký noční život, který v posledních letech nebývale ožil.