Poslední rodiny v Přednádraží balí, bydlet budou společně

Ostrava – Ostravské Přednádraží by do konce června měly opustit všechny rodiny, které byly v posledním obyvatelném domě. Ze šesti podepsaly smlouvy v nájemních bytech čtyři, další dvě se k nim připojí do konce týdne. Stěhovat se mají do bytů soukromého majitele ve čtvrti Hrušov. Zajímavostí je, že obyvatelé vystěhovaných domů zůstanou bydlet dohromady ve dvou sousedních činžovních domech. Domy v Přednádraží pak čeká exekuce, otázkou ale je, jestli se jí dočkají. Jakmile zůstanou prázdné, stávají se domy v této oblasti obětí sběračů kovů, kteří je celé rozeberou.

„Našli jsme jednoho majitele a rodiny už se s ním setkaly. A společně se domluvili na kaucích,“ uvedl Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, které s lidmi spolupracuje. S dvouměsíčními kaucemi rodinám pomohou neziskové organizace, kterým se podařilo získat asi 30 000 korun. Podle Vishwanathana musí polovinu kauce rodiny zaplatit v hotovosti, druhou polovinu budou moci splácet až po nastěhování.

Vishwanathan očekává, že nájemní smlouvy by rodiny mohly podepsat ještě v tomto týdnu a nejpozději od července by tak mohly žít v novém místě. V první fázi by se měly stěhovat čtyři rodiny, přičemž dvě jsou s dětmi. Celkem by se tak podle Vishwanathana mohlo z Přednádraží odstěhovat devět dospělých a tři děti.

Konec ostravského Přednádraží (zdroj: ČT24)

Dodal, že ani nové bydlení není úplně ideálním řešením celé situace, protože nejde o sociální byty, ale o běžné nájemní bydlení. „Zdaleka to nesplňuje naše očekávání, že lidé budou bydlet v sociálních bytech, protože nájemné pro ně stále bude představovat dost velkou zátěž,“ uvedl Vishwanathan. Zároveň však dodal, že to bylo jediné možné řešení. Na ubytovny se totiž rodiny stěhovat nechtěly. „To všechno je jenom dočasné řešení, než v Ostravě prosadíme sociální bydlení,“ míní Vishwanathan. Podle jeho tvrzení bude například za byt jedna plus jedna nájem 4 500 korun bez energií.

Média se o problémy v lokalitě zajímají od loňského léta, kdy v místě žilo asi 200 lidí. Většina obyvatel už se odstěhovala, některé rodiny ale stále obývají dům číslo osm. Majitel objektů s lidmi před časem podepsal nové nájemní smlouvy. Nedokázal se však dohodnout se stavebním úřadem, aby dům přestal katastr vést jako takzvanou jinou stavbu, ale vedl ho jako bytový dům. Tím by lidé měli nárok na příspěvek na bydlení. Obyvatele posléze majitel vyzval, aby se vystěhovali.

Vydáno pod