OKD musí odstranit černé stavby v Dole Frenštát

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Deset měsíců, to je doba, kterou těžební firma OKD dostala k odstranění více než 50 nepovolených staveb včetně těžních věží v Dole Frenštát. Rozhodnutí vydal odbor výstavby a územního plánování Městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Informoval o tom Martin Trubač, místostarosta obce Trojanovice, která dala podnět k zahájení řízení o odstranění staveb.

Do čtyř měsíců má společnost OKD předložit stavebnímu úřadu návrh technologického postupu při odstraňování staveb. „Jsem rád, že nám dal stavební úřad za pravdu a vyvrátil všechny lživé argumenty OKD a Báňského úřadu, které pouze protahovaly celé řízení,“ uvedl starosta Trojanovic Jiří Novotný.

Vyjádření OKD ČTK zjišťuje. Firma ale dlouhodobě tvrdí, že má vůči státu povinnost udržovat konzervační režim na Dole Frenštát a že této povinnosti nemůže dostát bez uvedených staveb.   

Důl Frenštát vznikl v Beskydech v 80. letech minulého století. Uhlí se v něm ale nikdy netěžilo, nyní je zakonzervovaný. Platné kolaudační povolení nemá 53 staveb v areálu včetně obou těžních věží. 

OKD mají 15 dnů na to, aby se proti rozhodnutí o odstranění černých staveb odvolaly.