Za rozsáhlá vloupání potvrdil mužům olomoucký soud tresty

Olomouc – Za vloupání do čerpacích stanic, klenotnictví a nákupních center si dvojice mužů odpyká ve vězení 10,5 a 5,5 roku. Tresty udělené brněnským krajským soudem jim dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Dvojice je podle soudu zodpovědná za dvě desítky případů se škodou asi šest milionů korun. Vyšší trest si odpyká Jaroslav Kolesár, do vězení půjde i za pokus o znásilnění mladé ženy. Podle rozsudku se krádeží dopouštěl se čtyřicetiletým Václavem Růžičkou.

Vrchní soud jen upřesnil část rozsudku, vinu i výši trestu však soudci potvrdili. „V případě Kolesára nelze přehlédnout počet různých trestných činů, byl v sazbě pět až 12 let. Vzhledem k rozsahu trestné činnosti a výši škody, která přesáhla šest milionů korun a na poškození cizích věcí dalších více než půl milionu korun, nelze říci, že by trest byl nezákonný,“ řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Proti rozsudku se odvolali oba muži. Růžička tvrdil, že se dopustil jen tří skutků, čehož lituje. Žádal podmíněný trest. Na ostatních vloupáních se prý mohli podílet jiní pachatelé. „Obžalovaný v té době řádně pracoval, na mnoha skutcích se podílet nemohl, neboť byl v práci,“ tvrdil jeho obhájce. Kolesár se hájil tím, že jeho vina byla dovozena pouze na základě výpovědi spoluobžalovaného Růžičky, kterou učinil před jeho stíháním. Odmítal i obvinění ze znásilnění.

Pachatel
Zdroj: Petr Králík/ČTK

Muži se do provozoven vloupali v různých částech země od června do listopadu 2011. Kradli například na Třebíčsku, Blanensku, Havlíčkobrodsku, Hodonínsku, Brněnsku, ale i na Olomoucku, Prostějovsku či Českokrumlovsku. Rozsudek čítá dvě desítky případů, na kterých se podíleli společně nebo každý sám. Ke vnikání do prodejen využívali muži podle soudu většinou betonové dlaždice. Do nákupních center slaňovali ze střech. Na výpravy se vydávali maskovaní, s pytli či taškami připravenými na odcizené zboží.

Oba také poškozovali okolní věci, podle soudců k tomu využívali spreje a hasičské přístroje. Z prodejen si odnášeli cigarety, autopříslušenství, šperky, alkohol a peníze. Lup policisté našli při domovních prohlídkách.

Oba muži už v minulosti byli trestáni za majetkovou trestnou činnost. Kolesár začal krást jen měsíc po propuštění z vězení.