Folklórní festival ve Strážnici začíná. Přijedou soubory z Indie i Kostariky

Strážnice - Tradice, lidovost a folklór, to jsou dominanty mezinárodního festivalu, který pravidelně už desítky let mění malé jihomoravské město Strážnice na pár dní v centrum evropského folklóru. Dnes začíná 68. ročník Mezinárodního folklórního festivalu, který až do neděle láká na řadu hudebníků, tanečníků i řemeslníků.

Tradiční festival je už jednatřicet let spojený také s doprovodnou akcí Dětská Strážnice. Letos do jihomoravského města zavítá celkem 2 250 účinkujících, z toho jedna devítina přijede ze zahraničí. Dvaaosmdesát tuzemských folklórních souborů rozšíří ještě sedm dalších skupin z ciziny.

Ze zahraničních souborů přijedou zástupci Indie, Kostariky, Chorvatska, Bulharska, Maďarska, Slovenska i Turecka. Mezinárodní festival ve Strážnici pořádá Národní ústav lidové kultury. Hlavní program festivalu ale začíná až zítra.

No comment: Zahájení festivalu ve Strážnici (zdroj: ČT24)

Celý areál rozezní během festivalu třináct cimbálových a pět dechových kapel. Až do neděle mohou zájemci obdivovat také dvaadvacet šikovných řemeslníků, kteří představí svá díla lidové tvořivosti. Po celou dobu festivalu mohou návštěvníci prozkoumat také historii lidových hudebních nástrojů.

Největší tuzemský folklórní festival je neodmyslitelně spojený také se soutěží o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Letos se do soutěže přihlásilo pětačtyřicet tanečníků, přičemž tento tanec je zapsán na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví UNESCO.

Program je rozdělen do několika částí a organizátoři jej umístili například do amfiteátrů Zámek, Zahrada nebo Bludník. Některé soubory vystoupí také ve skanzenu či zámeckém parku. Ani strážnický festival nezapomíná na letošní významné výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu. V rámci připomenutí cyrilometodějské tradice zazní v rámci festivalu hudební program Jiřího Pavlici Slnoce ot Boga.

Letos do Strážnice zavítá na 2 250 účinkujících
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Vstupné na festival

Permanentní vstupenka od pátku do neděle 30. června stojí 360 korun. Pro studenty a členy folklórních souborů rovných 300 korun. Pokud chtějí návštěvníci pouze do parku, bude je to každý jednotlivý den stát 80 korun. Vstupné do celého festivalového areálu stojí v pátek 190 korun, v sobotu 240 korun a poslední den festivalu 150 korun. Volný vstup mají děti do dvanácti let a senioři.

Stáhněte si plánek a program festivalu.

Vydáno pod