Štěpánek vypadl s Janowiczem po skreči

Londýn – Po operaci páteře byl Wimbledon teprve druhým letošním grandslamem, do něhož nastoupila česká dvojka Radek Štěpánek. Na tom prvním v Paříži vypadl po hladkém průběhu hned v prvním kole, tentokrát vypadl Štěpánek ve druhém kole s Polákem Jerzym Janowiczem. Český tenista prohrával 2:6 a 3:5 a utkání nezvládl dohrát kvůli poraněnému stehnu a byl nucen zápas skrečovat.

Štěpánek se na kurtu číslo dvanáct dlouho trápil – nejdříve jen herně, pak také i kvůli zranění. Český tenista na Janowicze nedokázal vyrukovat se svou hrou. Kazil, nebyl důrazný, nedostával se na síť a oproti svému soupeři nezískal téměř žádný vítězný míč.

Hned zkraje prohrál své první podání, o druhé pak přišel v závěru setu, který prohrál 2:6. Janowicz byl v naprosté psychické i herní pohodě, svého soupeře drtil na vlastním servisu, nedovolil mu jediný brejkbol. Dokázal však také výborně returnovat a zahrávat velmi přesné vítězné údery, na které Štěpánek nestačil.

Štěpánek se zranil při svém podání v šesté hře druhého setu. Nechal si pak obvázat levé stehno a po návratu servis prohrál. Při dobíhání míčů ztěžka dopadal na nohu a o dvě hry později si s Janowiczem podal ruku na znamení konce zápasu.

V prvním kole Štěpánek porazil Australana Matta Reida s lehce obvázaným kotníkem, který si podvrtl při rozcvičování. Ten ho ale dnes neomezoval. Vítěz Davisova poháru z loňské sezony Štěpánek už letos jednu zdravotní pauzu měl. Koncem ledna podstoupil operaci vyhřezlé ploténky krční páteře, kvůli které ztrácel cit v prstech.

Poprvé pak hrál začátkem dubna čtyřhru ve čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu a turnaje objíždí od antukové části sezony. Po návratu na kurty dokázal Štěpánek, aktuálně 45. hráč dvouhry ATP, vyhrát challenger v Prostějově.

Steve Darcis
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Nadalův přemožitel Darcis se odhlásil z turnaje

Kvůli zranění pravého ramena vzdal duel druhého kola Darcis. Až 135. hráč světového žebříčku přitom v pondělí vyřadil dvanáctinásobného grandslamového vítěze Nadala po vynikajícím výkonu ve třech setech. „Musím zůstat stále soustředěný. Byla by hanba vypadnout hned po vítězství nad Nadalem,“ řekl devětadvacetiletý Belgičan po největší výhře kariéry. Dnes však oznámil, že k duelu druhého kola proti Lukaszi Kubotovi z Polska nastoupit nemůže.

Pouze dva gamy zvládl odehrát ve druhém kole John Isner. Osmnáctý nasazený Američan, jenž před třemi lety hrál ve Wimbledonu nejdelší zápas historie, dnes absolvoval na londýnské trávě svůj nejkratší zápas. Skončil už po čtvrthodině, protože si po pádu zranil levé koleno a za stavu 1:1 a 15:0 duel s Francouzem Adrianem Mannarinem vzdal.

Před třemi lety sehrál Isner s Francouzem Nicolasem Mahutem ve Wimbledonu na dvorci číslo 18 zápas, který byl dvakrát přerušen pro tmu a celkově trval jedenáct hodin a pět minut. V pátém setu tehdy americký tenista zvítězil 70:68.