Zlatá tretra startuje: S hlavní hvězdou Powellem a vírou v přízeň počasí

Ostrava - Možnost nahradit Usaina Bolta sice hraničí s neproveditelným, i bez něho by ale letošní Zlatá tretra měla být jednou z nejkvalitnějších v historii. Na startu totiž bude sedm olympijských vítězů a hned deset aktuálních lídrů světových tabulek. Činit se bude i česká špička, ze které ve startovní listině nechybí nikdo. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte od 18:30 na ČT sport a našem webu.

Boltovu roli převzal další Jamajčan Asafa Powell, bývalý světový rekordman na stovce, který podle všeho v současnosti disponuje velice dobrou formou. V Ostravě chce útočit na svůj 89. běh pod deset sekund, což by se mu soudě dle posledních zaběhnutých časů mělo s přehledem podařit. V Ostravě je také olympijský vítěz v běhu na 400 metrů Kirani James i další vítězové z Londýna - Renaud Lavillenie (tyč), Valerie Adamsová (koule) a Sally Pearsonová (100 m př.).

Z dalších hvězd nechybějí Etiopan Mohamed Aman (800 m), jeho krajanka Tiruneš Dibabaová (10 000 m), Kubánka Yarisley Silvaová (tyč) či slavná Ruska Jelena Isinbajevová. Ta se do Ostravy vrací po dlouhých šesti letech. Mělo by se přitom jednat o návrat ve skvělém stylu, vždyť v jejím souboji se Silvaovou se čeká atak na laťku ve výšce pěti metrů.

Alfons Juck, sportovní manažer Zlaté tretry:

„Vypadl sice Bolt, ale měl běžet štafetu, takže každá z disciplín má pořád svou hvězdu, což slibuje úžasné zážitky a útoky na světové výkony roku.“

Na druhé koleji však nebude ani česká atletika. Zajímavý bude souboj letos neporažené Zuzany Hejnové a její konkurentky Denisy Rosolové na dlouhých překážkách, čtyřstovku zase poběží mistr Evropy Pavel Maslák. Oštěpem bude házet druhý muž světových tabulek Vítězslav Veselý, do tyčkařského sektoru nastoupí další evropská šampionka Jiřina Svobodová a Jan Kudlička a ve výšce nebude chybět Jaroslav Bába. „Čeští atleti jsou pro nás důležití,“ uvedl Juck.

Denisa Rosolová:

„Vím, že forma přichází a graduje, a já jen potřebuju trefit závod, na kterém bych předvedla to, na co opravdu mám. Je to první závod po Dublinu, kdy bych měla být úplně zdravá. Chci stlačit čas pod 55 sekund, ne-li pod můj osobní rekord 54,24. Věřím, že mě lidi vyburcují, atmosféru tady mám hrozně ráda.“

Až na počasí by Češi pro své plány měli mít v Ostravě ideální podmínky: novou rychlou dráhu a hlavně přízeň publika, jakou jinde nenajdou. „Pokud jde o atmosféru a motivaci, je Ostrava to nejlepší,“ konstatoval oštěpař Veselý, který se před nedávnem na Zlaté tretře zavázal k útoku na hranici devadesáti metrů.

Český rekord ve skoku o tyči, který už deset let drží výkonem 580 centimetrů Adam Ptáček, je zase magnetem pro Jana Kudličku. Toho by nad laťku mohla nadnést nejen podpora fanoušků, ale i konkurence olympijského vítěze Francouze Renauda Lavillenieho. „Nejlepší by bylo, kdyby rekord padl tady a pak jsem ještě něco přidal na mistrovství světa. To jsou dva závody, kde bych si strašně přál uspět, a věřím, že aspoň jeden vyjde,“ řekl. Modlí se jen, aby jeho snahu nezmařil protivítr. „Stupně nejsou nejdůležitější. Strašně důležité je, aby nepršelo a nefoukal vítr, to je pro mě klíčové,“ řekl Kudlička.

Organizátoři často vzhlížejí k obloze, neboť podle předpovědí z minulých dní měla být zima a pršet. Meteorologové jsou však v posledních hodinách k mítinku milosrdnější, déšť by ve čtvrtek přijít neměl. „Na tom bude hodně záležet. Přesunuli jsme termín z května na červen, ale není to moc platné,“ pokrčil rameny Juck. Zlata tretra má na počasí smůlu, jen pár posledních ročníků bylo v teple a bez deště.

Jednou z velkých hvězd závodu bude také jeho host Bob Beamon, legendární americký dálkař, autor „skoku do 21. století“ z olympijských her v Mexiku 1968.

Hlavní program Zlaté tretry Ostrava:

18:15 slavnostní zahájení
18:35 výška muži
18:40 1500 m ženy
18:55 400 m př. ženy
19:05 100 m př. ženy finále
19:15 100 m muži B
19:25 100 m muži A
19:35 400 m muži
19:45 3000 m př. ženy
19:45 oštěp muži
20:00 800 m muži
20:15 3000 m př. muži
20:30 5000 m muži.