Snímek „Karel Reisz, Ten filmový život“ měl premiéru ve Velké Británii

Londýn – Londýnský festival dokumentárního filmu Open City Docs Fest zařadil do svého programu, do sekce mimořádných projektů a událostí, český dokumentární film o Karlu Reiszovi režisérky Petry Všelichové. Snímek Karel Reisz, Ten filmový život tak byl premiérově promítnut v Londýně v neděli 23. června za účasti členů rodiny Karla Reisze a osobností účinkujících ve filmu.

Po projekci filmu proběhla panelová diskuse, kterou vedl a moderoval Charles Drazin (Queen Mary Univerzity). Vystoupili na ní producentka filmu Jarmila Hoznauerová, režisér, producent, herec a scenárista Stephen Frears a herec Hilton McRay. Do debaty se zapojili také synové Karla Reisze, Matthew a Tobby. Mimo jiné zmínili, že o otcově minulosti a o jeho životě v Ostravě věděli od něj samotného jen velmi málo. Také proto vnímají dokument jako významné osobní obohacení. „Netušil jsem, co Karel prožil a jaká byla jeho minulost. Dnes jsem se dozvěděl spoustu zajímavých informací. Úžasný film!“, vyjádřil se během debaty Stephen Frears.

Projekci si nenechala ujít řada osobností z filmového průmyslu a také novinář a londýnský zpravodaj Ivan Kytka.

Film Karel Reisz, Ten filmový život zachycuje zajímavý osobní i pracovní příběh muže, který si odnesl ze svého dětství v Ostravě a Československu vklad pro zakládání Anglické nové vlny a Free Cinema. Ve filmu o něm vyprávějí členové jeho rodiny, kolegové z britské kinematografie a spolupracovníci jeho slavných filmů. Dále pak i někteří herci, kterým Reisz pomohl nastartovat kariéru.

Dokument Karel Reisz, Ten filmový život byl natočen v produkci Jarmily Hoznauerové.  Koproducenty byli První veřejnoprávní s.r.o., Česká televize, Televizní studio Ostrava a Cinemart a.s.

České centrum v Mnichově uvede film 14. července v rámci 13. ročníku Týdne českého filmu. Česká televize film uvede poprvé 6. listopadu 2013 na programu ČT art od 21:20 hod.

Více na www.ceskatelevize.cz/karelreisz a na www.karelreisz.cz