Dětmarovice budou dál pod taktovkou ČEZu - kupec odstoupil z tendru

Ostrava/Praha - Černouhelná elektrárna Dětmarovice bude dál pracovat pod taktovkou energetického gigantu ČEZ. Havířovská firma Gascontrol, která měla o objekt zájem, totiž odstoupila z tendru. Tímto krokem zmizela poslední firma, která měla o elektrárnu zájem - důvodem byla zhoršující se situace na energetických trzích a z toho vyplývající negativní postoj financujících bank.

ČEZ nabídl Dětmarovice k prodeji kvůli Evropské komisi

„V závěrečné fázi prodeje jsme jednali pouze se společností Gascontrol,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ elektrárnu nabídl k prodeji, aby naplnil dohodu o narovnání s Evropskou komisí, která vyšetřovala údajné zneužívání dominantního postavení ČEZ na trhu výroby elektřiny.

Uhelným elektrárnám nyní evropský trh přeje - další prodej je ve hvězdách

Pokud se objeví nějaký jiný kupec se zajímavou nabídkou, je energetická společnost ochotna opět o prodeji Dětmarovic uvažovat, dodala Půlpánová s tím, že nyní ale není společnost vázána žádnými limity, ani časovými. V poslední době se navíc podle ní výrazně změnily podmínky na evropském trhu, které nyní provozování černouhelných elektráren nahrávají.

Znalecký posudek pro ČEZ elektrárnu loni ocenil na 1,35 miliardy korun. Gascontrol podle médií nabídl 1,6 miliardy korun. Další zájemci, skupina BXR a Energetický a průmyslový holding (EPH), nabídli méně než miliardu. ČEZ se tak klonil k tomu, že elektrárnu prodá Gascontrolu, který tak zůstal jako jediný zájemce.

Gascontrol je českým výrobcem a dodavatelem technologií pro energetiku, strojírenství a stavebnictví. Do skupiny patří 27 firem, za loňský rok měla obrat 3,1 miliardy korun.