Na kus řeči s En.druem

Karlovy Vary - Přípravy letošního ročníku Karlovarského filmového festivalu vrcholí a spolu s ním se na slavnostní otevření připravuje i Dům České televize. Najdete ho na karlovarském Divadelním náměstí a program bude bohatý. Veškerým děním v domečku budou provázet moderátoři Jolka Krásná a Ondřej Havlík (známý pod přezdívkou En.dru). Jolka se chystá do Varů už po osmnácté, jejím denním chlebem je však především moderování pořadů na zpravodajské ČT24. Představovat ji proto netřeba. Kdo je ale En.dru a kudy vedla jeho cesta do festivalového Domu ČT?

Obyčejné džíny, světle hnědé vlnité vlasy a intuitivní rapperská gesta – to je En.dru (29). Pro starší generaci není nijak známou osobností. Mladí si ho ale většinou hned spojí s beatboxem, moderním hudebním žánrem, v rámci kterého se zvuky imitující perkuse vytváří pouze ústy. En.dru získal za své umění hned několik ocenění – naposledy získal titul světového vicemistra v loopingu neboli vokálním smyčkování. „Smyčkovač nahrává zvuky a pouští je pořád dokola. Vy si tedy vytvoříte nějakou rytmickou strukturu – v mém případě na pusu – a potom improvizujete sami se sebou, s tím, co si nahrajete,“ popisuje looping En.dru.

Hudba je sice největší En.druovou vášní, profesí je však herec. Vystudoval JAMU a účinkoval mimo jiné v divadle Husa na provázku. Právě přes herectví se dostal k moderování. Začínal na obrazovkách ČT a odtud už byla cesta do festivalového Domu ČT relativně rychlá. Jak sám říká, za vším stál jediný telefonát. Že nabídku přijme, neváhal prý ani minutu.

„Když mi poprvé zavolali, že bych měl moderovat v Domě ČT, tak jsem si řekl, že to bude náročné práce. A taky že byla! Zároveň ale byla velmi inspirativní, protože tam člověk potká spoustu zajímavých lidí, kteří něco umí,“ přiblížil svoje zážitky z loňska. A do Varů se těší i letos. Nejvíce ho láká atmosféra festivalu a „samozřejmě filmy“.

„Zvlášť ve Varech je spousta filmů, které mají kulturní, dějovou hodnotu. Obecně mám rád filmy, které jsou o obyčejném životě, protože se jimi člověk může inspirovat,“ říká En.dru s tím, že v poslední době ho nejvíc oslovil francouzský snímek Nedotknutelní, který pojednává o soužití ochrnutého aristokrata a mladíka z předměstí. Mezi jeho oblíbence patří ale také western Mrtvý muž z roku 1995 od režiséra Jima Jarmushe.

En.dru o sobě (zdroj: ČT24)

Z programu Domu ČT ale – jakožto hudebník – doporučuje návštěvníkům festivalu hlavně koncerty, například nedělní vystoupení skupiny Dva. „Je to velmi zajímavé vokální duo (Bára Kratochvílová a Jan Kratochvíl – pozn. red.). Mimo jiné dělali hudbu do počítačové hry Machinarium. Jejich hudba je hodně zajímavá a hodně netradiční,“ láká En.dru.

Máte-li čas, neváhejte a Dům ČT na Divadelním náměstí navštivte. Kromě koncertů je pro příznivce filmu připravena řada zajímavých besed s tvůrci festivalových trháků a těšit se můžete i na osobnosti a novinky ze zákulisí České televize.

Česká televize ve Varech
Zdroj: ČT24