Třinecká nemocnice otevřela nový hybridní sál

Třinec - Nový hybridní operační sál otevřeli v třinecké Nemocnici Podlesí. Lékaři díky němu mohou provádět hned několik operací srdce najednou. Kardiologických pacientů stále přibývá. Až dosud museli za složitějšími operacemi mimo region.

Choroby chlopně nebo vrozené srdeční vady, nejen pro takto nemocné je určený hybridní operační sál. Najednou může operovat jak kardiolog, tak kardiochirurg a pacienta tak nemusí na operaci vícekrát.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Jednou z prvních pacientek, která podstoupí operaci na hybridním sále je Milada Žídková z Frýdku–Místku. Má problémy se zúženou chlopní.

„Pacientku budeme připravovat k náhradě chlopně. Budeme se rozhodovat mezi klasickou náhradou chlopně nebo katetrizační náhradou. Pro ni to bude určitě výhoda, protože je starší a hybridní sál umožňuje provést více zákroků najednou, takže paní nebude muset podstupovat více procedur ve více dnech,“ uvedl Petr Juránek, ošetřující lékař.

Podobné operace teď provádí ještě pražský IKEM, nemocnice v Hradci Králové a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Do Třince tak budou jezdit pacienti hlavně z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Lidí s onemocněním srdce navíc stále přibývá. Podle lékařů je to způsobeno hlavně stárnutím populace.

Ročně lékaři na tomto sále odoperují asi dvě stě padesát pacientů. Po dvou letech by pak chtěli počet pacientů na hybridním sále zdvojnásobit.