Moravské obce vystrašil zbytečný poplach

Jižní Morava -  Ve čtyřiatřiceti obcích na jihu Moravy se večer rozezněly sirény signalizující obecné ohrožení. Podle hasičů se jednalo o systémové selhání, které zbytečně vyvolalo vlnu obav. Například v Olešnici na Blanensku museli dokonce odpojit jistič, aby siréna u místních zbytečně nevyvolávala paniku. Po opětovném zapojení se ale znovu bezdůvodně rozezněla.

Obyvatele čtyřiatřiceti jihomoravských obcí vystrašil ve večerních hodinách nepříjemný zvuk sirény signalizující obecné ohrožení. Šlo především o obce na Blanensku či Břeclavsku, ale objevily se také dva případy na Vysočině, jeden v Pardubickém a jeden ve Zlínském kraji. „Na deset vteřin zahoukala siréna, tak jsme se seběhli. Hned jsem volal na operační středisko, kde nám bylo nahlášeno, že jde o technickou závadu,“ potvrdil hasič Ondřej Bednář.

Důvodem bylo systémové selhání, které sirény bezdůvodně seplo. Ačkoliv hasiči začali bezprostředně pracovat na nápravě, lidé je mezitím zahrnuli desítkami a desítkami telefonátů.

Hasič Ondřej Bednář popisuje noční poplach (zdroj: ČT24)

Vedení některých obcí proto muselo odpojit sirény ze systému. „Když už nebylo možné udělat nic jiného, tak jsem zavolal, že vypínáme elektrický proud do sirény, aby se naši občané vůbec vyspali,“ popsal noční rozruch starosta Olešnice na Blanensku Zdeněk Peša (nez.). Když se zdálo, že je situace pod kontrolou, vedení města se pokusilo provoz sirény obnovit. Nepříjemné hlášení bezdůvodného poplachu se ale opakovalo. Právě v Olešnici zněl výstražný zvuk déle než hodinu. Lidé se obávali, že jde o únik čpavku z nedaleké mlékárny. Hasiči je proto museli před stanicí ujistit, že k žádnému ohrožení nedošlo.

Jihomoravské sirény vysílaly kolísavý tón všeobecné výstrahy. Krizové štáby ve spolupráci s hasiči i nadále pracují na obnově systému a zjištění příčiny selhání, aby ke zbytečným poplachům znovu nedocházelo. Jedním z možných vysvětlení je závada na rozvodné síti či chyba na vysílači.

Výstražná zařízení se pravidelně testují vždy první středu v měsíci. „Tento měsíc, ani minulý, zkoušky neproběhly. Důvodem byl státní svátek a poté povodně, aby nevznikla zbytečná panika,“ vysvětlil vedoucí operačního střediska jihomoravských hasičů David Jirouš důvod, proč se 5. června zkouška nekonala.