Prázdniny přinesou změny v dopravě

Brno – Začátek letních prázdnin s sebou přináší nejen změnu jízdních řádů, ale i uzavírky na silnicích a výluky ve veřejné dopravě. Největší omezení se dotkne obyvatel brněnských Vinohradů, omezeny či úplně zrušeny jsou tři trolejbusové linky, které sídliště obsluhují.

Veřejná doprava v Brně se bude od 1. července do 30. srpna řídit letním jízdním řádem. Mimo to ale musí cestující počítat i s několika výlukami. Velká uzavírka čeká Brňany na Pálavském náměstí na Vinohradech. Z důvodu rekonstrukce budou trolejbusy 25 a 26 jezdit po celé prázdniny pouze po zastávku Stará osada, linka 27 pak bude zcela mimo provoz. Náhradní dopravu za všechny omezené trolejbusy zajistí na trase Židenice – Novolíšeňská linka x27.

Dopravu v Brně zkomplikuje i dlouhodobá uzavírka části ulice Vranovská. Stavební práce tam začnou 29. června a potrvají zřejmě až do listopadu. Část Vranovské bude po celou dobu pro řidiče uzavřena, ulicí nebudou projíždět ani noční autobusy.

Obyvatelé Ivanovic se musejí připravit na uzavírku ulice Mácova. Práce tam začnou 1. července a hotové by měly být do konce srpna, uzavírku pocítí cestující na autobusových linkách 41 a 71.

Ve dnech státních svátků 5. a 6. července bude veřejná doprava v Brně jezdit podle sobotních jízdních řádů.

Už od února jsou pro veškerou dopravu uzavřeny také ulice Lány a Vyhlídalova. Rekonstrukce kanalizace tam potrvá až do listopadu, po tu dobu jsou autobusy 50 a N96 mezi zastávkami Gruzínská a Humenná odkloněny na jinou trasu, vynechají proto zastávku Vyhlídalova.

Dvoudenní omezení postihne i cestující na trase linky 4, kde kvůli rekonstrukci kanalizace budou o tomto víkendu tramvaje částečně nahrazeny autobusy.

Výluka tramvají do Husovic a Obřan

Od ranních výjezdů v sobotu 29. června nepřetržitě do ukončení prací v neděli 30. června 2013 (předpoklad do 15 hodin) bude vyloučen provoz tramvají v úseku Trávníčkova - Obřany. Linka 4 pojede po dobu výluky pouze v úseku Masarykova čtvrť, Náměstí Míru - Tkalcovská, dále odklonem k zastávce Jugoslávská (přestup na autobusy náhradní dopravy) a do smyčky Černá Pole, Zemědělská. Náhradní dopravu za tramvaje zajistí mimořádná autobusová linka x4 na trase Jugoslávská - Obřany, Babická. Zastávka Mostecká bude po dobu výluky v obou směrech bez obsluhy.

Uzavírka části Vranovské ulice pro autobusy

Od šesté hodiny ranní v sobotu 29. června až do ukončení prací (předpoklad do konce měsíce listopadu) bude pro silniční dopravu uzavřena část ulice Vranovské. Autobusy noční linky N94 pojedou v úseku mezi zastávkami Trávníčkova a Vozovna Husovice obousměrně odklonem ulicemi Zubatého a Husovickou, čímž bez náhrady vynechají zastávku Mostecká.

Výluka trolejbusů v sídlišti Vinohrady

V důsledku rekonstrukce komunikací na Pálavském náměstí je od pondělí 1. července nepřetržitě do soboty 31. srpna 2013 omezen provoz trolejbusů v úseku Údolíček - Novolíšeňská.

- Základní trasa trolejbusové linky 25 je zkrácena na úsek Starý Lískovec, Osová - Židenice, Stará osada. Výlukový jízdní řád linky 25 ke stažení
- Základní trasa trolejbusové linky 26 je zkrácena na úsek Kamenný vrch - Židenice, Stará osada. Výlukový jízdní řád linky 26 ke stažení

Trolejbusová linka 27 je po dobu výluky zcela mimo provoz. Náhradní dopravu za všechny výše uvedené trolejbusové linky zajišťuje mimořádná autobusová linka x27 na trase Židenice, Stará osada - po stávající trase linek 25, 26 - Novolíšeňská s provozní dobou v pracovních dnech od 5 do 23 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích od 7 do 23 hodin. V souvislosti s touto výlukou budou vybrané spoje autobusové linky 46 prodlouženy z Lesnické až do zastávky Zemědělská. Jízdní řád náhradní linky x27 ke stažení

Změny zastávek:
• Stará osada - nástupní zastávka pro trolejbusy linek 25 a 26 směr Mendlovo náměstí - Osová/Kamenný vrch po dobu výluky přeložena k nástupišti č. 4 (zastávka za běžného stavu využívaná trolejbusy směr Vinohrady);
• Stará osada - nástupní zastávka pro autobusy náhradní linky x27 směr Vinohrady - Novolíšeňská po dobu výluky přeložena k nástupišti č. 8 (zastávka společná s linkami 44, 53, 55, 58, 75, 78 atd.). Souhrnná informace  - včetně schéma uzlu Stará osada

Uzavírka ulice Mácovy v Ivanovicích

Z důvodu výstavby kanalizace je od 5:00 hodin v pondělí 1. července 2013 do ukončení prací (předpoklad do konce srpna 2013) pro veškerou dopravu uzavřena ulice Mácova v Ivanovicích. Spoje linky 41 vedené z konečných zastávek Lelekovice a Vranov, stejně tak všechny spoje linky 71 a spoje noční linky N91 vedené do nebo z Kuřimi a Lelekovic jedou v úseku mezi přeloženými zastávkami Příjezdová a Mácova přímo po komunikaci Černohorská a vynechávají tak zastávku Kouty.

Změny zastávek:

• Kouty - obsluhována pouze vybranými spoji linky 41 vedenými z/ke Globusu a spoji vedenými pouze v úseku Královo Pole, nádraží - Kouty a zpět, v noční době bez obsluhy

• Mácova - obsluhována pouze spoji linek 41, 71 a N91 vedenými do nebo z Lelekovic, Kuřimi, Vranova a přeložena na hlavní komunikaci Černohorská

• Příjezdová - pro spoje linek 41, 71 a N91 vedené do nebo z Lelekovic, Kuřimi a Vranova přeložena na hlavní komunikaci Černohorská, pro spoje linek 41, N91 vedené ke nebo od Globusu přeložena do ulice Řečkovické.

Uzavírka ulic Lány - Vyhlídalova

Už od února trvá uzavírka ulic Lány - Vyhlídalova. Toto omezení potrvá celé prázdniny do ukončení prací (předpoklad do konce měsíce listopadu 2013). Autobusové linky 50 a N96 jedou v době výluky v úseku mezi zastávkami Gruzínská - Humenná oběma směry odklonem ulicemi Ukrajinskou a Dlouhou, čímž vynechávají zastávku Vyhlídalova. Na odklonové trase obě linky obsluhují zastávky Ukrajinská a Běloruská.

Změny jsou i na železnici

Cestující do Brna po železnici čeká od 13. července do 11. srpna výluka, která nemá svým rozsahem v posledních letech obdoby.  Správa železniční dopravní cesty opraví historický viadukt přes Křenovou ulici, čímž se uzavře provoz z hlavního nádraží směrem na Českou Třebovou a Havlíčkův Brod. Expresní vlaky proto budou jezdit přes Brno dolní nádraží, kde vznikne nástupiště, a zastaví také v Židenicích. Ostatní vlaky mnohem více vytíží další velká brněnská nádraží. Na omezení reaguje i brněnský dopravní podnik, který zajistí na královopolském nádraží posilové tramvaje a linka číslo 2 bude jezdit ve špičce po čtyřech minutách.

Další vlaková výluka čeká cestující na trati mezi Brnem a Vyškovem, kde všechny rychlíky nahradí autobusy. Ty pojedou až do Kojetína. V souvislosti s oběma výlukami nepojedou přes Židenice některé vlaky, které míří dále do Veselí nad Moravou, vůbec nepojedou vlaky mezi brněnskými nádražími Královo Pole - Židenice - Slatina.

Už od 13. června také nejezdí vlaky na trati mezi Střelicemi a Moravskými Bránicemi, a to kvůli výluce Prštického tunelu. Autobusy nahrazují vlaky z Brna až do Moravského Krumlova.

Dopravní změny zasáhnou i řidiče

S omezením na některých úsecích silnic musejí počítat i řidiči. Ti by měli očekávat omezený provoz například na silnici I. třídy v Horní Bečvě nebo uzavírku silnice II. třídy v Těšanech. Plynulá jízda nečeká motoristy ani na dálnici D2, kde je kvůli opravě mostu omezena doprava v úseku mezi 56. - 53. kilometrem. Provoz je převeden do protisměru a zúžen do jednoho pruhu.

Uzavírka čeká motoristy i na silnici II/378 mezi obcemi Krásensko/Kotvrdovice a Krásensko/Kulířov, silnici II/431 u Bučovic, silnici II/429 v Nesovicích a II/422 mezi Velkými Bílovicemi a Čejkovicemi.