Vydírání prostřednictvím Skypu skončilo zadržením

Olomouc - Policie obvinila jednadvacetiletou dívku z Jeseníku z vydírání dvaadvacetiletého muže z Přerova muže přes Skype. Vyhrožovala mu zveřejněním jeho intimních nahrávek. Dívka, která měla čerstvě po maturitě, si muže vyhlédla přes inzerát jako svého finančního otroka. Chtěla však po něm stále více peněz. Dívce za vydírání hrozí až čtyři roky vězení.

„Dívka zadala na internetových stránkách inzerát, kde hledala finančního otroka. Vydávala se za dívku pod jménem Kateřina H. z Olomouce. Muž na tento inzerát zareagoval. Když dívka viděla, že komunikuje se submisivním typem, začala jej vydírat,“ uvedl olomoucký kriminalista Pavel Schweiner.

Mladý muž měl podle policistů plnit různé dívčiny pokyny a příkazy, a to i sexuálního charakteru. Podmínky byly uvedeny v inzerátu a muž s nimi souhlasil. Dívčiny pokyny poslušně plnil. Ta si ale vše natáčela na webkameru a zanedlouho po muži požadovala peníze. S tím, že pokud jí je mladý muž nedá, veškerý natočený záznam i s komunikací zveřejní na sociálních sítích. Podle policistů dívka po muži chtěla nejprve 500 korun, poté se její požadavky vyšplhaly až na 12.000 korun.

Případ mladík oznámil na linku E-Bezpečí. Tam na něj byli upozorněni policisté. „Muž byl velmi submisivní typ, z případu se sesypal. Jeho stav bych přirovnal k psychické újmě znásilněné ženy. Dívce nakonec žádné peníze nezaplatil,“ dodal Schweiner.   

Policisté považují tento případ za ojedinělý, nicméně podle nich internetová kriminalita narůstá. Podle Veroniky Krejčí z projektu E-Bezpečí se jen za loňský rok na tuto linku obrátilo na 200 lidí. „Řešíme případy například zneužitých osobních údajů, falešné účty či kyberšikanu,“ řekla novinářům Krejčí. Případy s podezřením na trestný čin se pak zabývají policisté.

Podle odborníků všechny tyto případy spojuje neopatrnost lidí, která nahrává útočníkům. Uživatelé internetu si podle nich neuvědomují rizika ve virtuálním prostředí.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)