Berdych se natrápil, ale prošel do osmifinále přes Andersona

Londýn – Trvalo to tři hodiny, ale Tomáš Berdych nakonec svůj zápas třetího kola Wimbledonu proti Kevinu Andersonovi zvládl. Jihoafrického tenistu porazil po setech 3:6, 6:3, 6:4 a 7:5 a prošel do osmifinále, kde se utká s Australanem Bernardem Tomicem.

Tomáš Berdych šel do utkání proti třiadvacátému hráči světového žebříčku ATP jako favorit. Bilance zápasů 8:0 ve prospěch českého tenisty byla před zápasem přesto trochu matoucí, Berdych se minimálně při posledních střetnutích s Andersonem na vítězství dosti nadřel. A nejinak tomu bylo i při sobotním odpoledni na wimbledonském prvním kurtu.

Světová šestka do zápasu vůbec nevstoupila ideálně, naopak Anderson skvěle zvládal svá první podání, přesvědčivě returnoval a dokázal uhrát i delší výměny. Berdych se s tlakem svého protivníka velmi dlouho nedokázal vyrovnat a najít na jihoafrického tenistu recept. Často tropil nevynucené chyby, mnohdy ale hlavně vůbec neměl šanci proti perfektním prvním podáním Andersona, který tak první set vyhrál 6:3.

Nejednalo se o nijak přehnaně atraktivní utkání. Oba hráči často kazili, forma se přelévala z jedné strany na druhou a hlavně ke konci zápasu to už působilo dojmem, že ji nemá ani jeden z hráčů. Berdych se však postupně dokázal do utkání dostat, byl konzistentnější a dělal méně chyb, což v následujících dvou setech rozhodovalo. Český tenista celkově získal méně bodů, proměnil velmi malé procento brejkbolů, ovšem ty dva klíčové ve druhém a třetím setu rozhodly.

Česká jednička už zároveň byla přesvědčivější při delších výměnách, zahrála více vítězných úderů a získávala rozhodující body důležité pro psychiku, zatímco Anderson v důležitých momentech kolaboval. Jihoafričan mohl zápas dovést do páté sady, vedl již 5:2, poté však nedokázal za stavu 5:3 získat své podání a nakonec prohrál pět her v řadě.

„Byl to zase těžký zápas a musel jsem se hodně snažit. Jsem spokojený především se čtvrtým setem, ve kterém jsem byl dole, ale vybojoval jsem to,“ řekl Berdych po skoro tříhodinovém duelu. Během utkání si vzal prášek proti bolesti. „Je to jen něco se zády, asi z toho, jak tady bylo v předešlých dnech chladno. Nejde o nic závažného,“ řekl Berdych, kterého v osmifinále čeká dvacetiletý Australan Bernard Tomic. Momentálně 59. hráč žebříčku ATP porazil ve čtyřech setech favorizovaného Francouze Richarda Gasqueta.

3. kolo Wimbledonu - muži

Berdych (7-ČR) - Anderson (27-JAR) 3:6, 6:3, 6:4, 7:5, Tomic (Austr.) - Gasquet (9-Fr.) 7:6 (9:7), 5:7, 7:5, 7:6 (7:5), Dodig (Chorv.) - Sijsling (Niz.) 6:0, 6:1 skreč.