Kvitová zápas zvládla a postupuje do osmifinále, ostatní Češky končí

Londýn – Největší české ženské tenisové naději na Wimbledonu Petře Kvitové se podařilo dovést zápas třetího kola s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou do vítězného konce. Dvakrát přerušené utkání Kvitová vyhrála po setech 6:3, 2:6 a 6:3. Světová osmička dnes prohrála jediný gem a přesvědčivě zahnala nepříznivý vývoj zápasu, kdy v pátek ke konci ztratila osm her v řadě. V dohrávce třetího kola naopak neuspěla Petra Cetkovská a promarnila šanci zopakovat si osmifinálovou účast z roku 2011. Američance Sloane Stephensové podlehla 6:7, 6:0, 4:6. Nadějně rozehraný zápas nedotáhla do vítězného konce další kvalifikantka Eva Birnerová, která s Monikou Puigovou prohrála 6:4, 3:6, 4:6 a své první grandslamové osmifinále si nezahraje. Blízko k překvapení měla Klára Zakopalová. Podávala za stavu 6:5 ve třetím setu na vítězství v duelu s šestou nasazenou Li Na z Číny, ale prohrála 6:4, 0:6 a 6:8.

„Snažila jsem se bojovat o každý míč a vyhrála jsem,“ uvedla Kvitová v rozhovoru cestou z kurtu. Ve spodní části pavouku dvouhry je jako osmička nejvýše nasazenou hráčkou, když už vypadly Viktoria Azarenková či Maria Šarapovová. „Zvláště tady bych chtěla hrát dobře a třeba přidat druhý titul, ale pořád je v soutěži hodně dobrých hráček a je to otevřené,“ řekla Kvitová.

Dohrávku pod slunečními paprsky zvládla skvěle. Vyhrála nejdříve devět z jedenácti výměn, uklidnila se a soupeřce povolila jen jeden game. Hodně míčů vyběhala a trefovala údery k lajnám, do rohů a hlavně dobře podávala.

Kvitová zápas s Makarovovou rozehrála v pátek, ale už v prvním setu byl za stavu 3:3 kvůli dešti přerušen. Po pauze česká tenistka dominovala a vyhrála pět her. První set získala 6:3 a ve druhém měla náskok 2:0. Pak ale přišly chyby, ztratila osm her po sobě a zápas byl kvůli tmě přerušen za stavu 1:2 ve třetí sadě.

„To už tak v ženském tenisu bývá, že se to přelévá ze strany na stranu. Když jsem vedla, tak jsem udělala pár lehkých chyb a ona se chytla,“ řekla Kvitová. Před dohrávkou nemohla dobře spát. „Protože jsem měla v hlavě, co jsem udělala dobře a co špatně,“ řekla svěřenkyně Davida Kotyzy.

V pondělním osmifinále se střetne s devatenáctou nasazenou Carlou Suárezovou ze Španělska, nad kterou vede vzájemnou bilanci 4:1. „Známe se velmi dobře a věřím, že tráva bude opět mojí výhodou,“ uvedla Kvitová.

Petra Cetkovská na Wimbledonu po výhře nad Caroline Wozniackou
Zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Cetkovská promarnila vedení ve třetím setu

Petra Cetkovská získala v úvodu rozhodující sady slibný náskok, pak si ale dvakrát za sebou prohrála podání a umožnila sedmnácté hráčce světa jít do vedení 5:3. Na raketě dvacetileté Afroameričanky skončila stejně jako loni, kdy s ní vypadla ve druhém kole.

„Neměla jsem to špatně rozjetý, ale bylo to opatrnější a nedělala jsem, co jsem měla. Je těžké zápasy dokončit a věděla jsem, že musím víc riskovat, ale nešly mi nohy ani ruka. Přišlo pár chyb a z toho kolotoče jsem se nedostala,“ řekla Cetkovská, která hrála po dlouhé zdravotní pauze teprve čtvrtý letošní turnaj.

Zakopalová byla krůček od postupu

Dva míče dělily Kláru Zakopalovou od osmifinále. V utkání s favorizovanou Číňankou Li Na vedla 6:5 a podávala, ale za stavu 30:30 dala dvojchybu a o servis přišla. O dvě hry později prohrála i celé utkání. „Bude mě to hodně mrzet,“ říkala se sklopenýma očima po prohře 6:4, 0:6 a 6:8.

Postupem by zopakovala osmifinálovou účast na londýnské trávě z roku 2010, ale v kritické chvíli měla i smůlu. Za stavu 30:30 zahrála druhé podání a od pásky se míček odrazil do autu. „Škoda, hrozná škoda,“ litovala Zakopalová. „Není sice záruka, že bych ten zápas vyhrála, ale alespoň by se hrála výměna,“ řekla.

Williamsová vyřadila veteránku Dateovou-Krummovou

Serena Williamsová zvládla v bleskovém tempu zápasy třetího kola. Americká obhájkyně titulu na trávě All England Clubu zastavila japonskou veteránku Kimiko Dateovou-Krummovou, která se v 42 letech dostala jako nejstarší hráčka v historii londýnského grandslamu tak daleko.Williamsová slavila postup do osmifinále po setech 6:2, 6:0 a vyhrála už 34. zápas v řadě. O čtvrtfinále se pětinásobná wimbledonská šampionka utká s Němkou Sabine Lisickou.

Dvouhra - 3. kolo:

Kvitová (8-ČR) - Makarovová (25-Rus.) 6:3, 2:6, 6:3, Stephensová (17-USA) - Cetkovská (ČR) 7:6 (7:3), 0:6, 6:4, Puigová (Portor.) - Birnerová (ČR) 4:6, 6:3, 6:4, Vinciová (11-It.) - Cibulková (18-SR) 6:1, 6:4, Li Na (6-Čína) - Zakopalová (32-ČR) 4:6, 6:0, 8:6, A. Radwaňská (4-Pol.) - Keysová (USA) 7:5, 4:6, 6:3, Lisická (23-Něm.) - Stosurová (14-Austr.) 4:6, 6:2, 6:1, Kanepiová (Est.) - Riskeová (USA) 6:2, 6:3.