Za cyklisty bojuje nová asociace, nalákala i cykloposlance

Praha - Za cyklisty na silnicích a ve městech začala bojovat nová Asociace cykloměst. Do programu se zapojilo zatím 22 měst z celé republiky. Cyklisté by se v nich postupně měli zbavit veškerých překážek, které jim brání při plynulé jízdě například do zaměstnání. Do projektu se zapojil například Třinec nebo Olomouc.

V Olomouci zmapovali metropoli na kolech samotní úředníci. Setkali se díky tomu s nejednou absurditou. „Cyklostezka nám najednou končí a nikam nepokračuje, přitom zde projede až 800 cyklistů za den,“ popsal jeden z nedostatků cyklokoordinátor města Stanislav Losert.

Podle zástupců nové instituce musí politici, motoristé nebo developeři začít o cyklodopravě přemýšlet jinak. Změnit pohled na cyklisty by mohli třeba i policisté. Jako příklad uvádí asociace jednosměrné ulice, kde by podle ní mohli cyklisté běžně jezdit v obou směrech.

Asociace kvůli propagaci oslovila i PR agentury. Do svých řad nalákala i takzvané cykloposlance napříč všemi stranami, kteří by ji měli pomoci s prosazováním legislativních změn.

Asociace cykloměst bojuje za kola ve městech (zdroj: ČT24)