Začíná Měsíc autorského čtení

Ostrava – Do Ostravy se blíží 14. ročník největšího literárního festivalu Měsíc autorského čtení. Tento literární festival patří mezi nepřehlédnutelné letní kulturní události. Již několik let je MAČ v luxusním balení exportován z Brna do Košic, Ostravy a Wroclawi. Čestnými hosty letošního ročníku jsou Lucembursko, Německo, Rakousko a Švýcarsko.

Letošní ročník festivalu bude probíhat v Ostravě denně od 3. 7. do 2. 8. v klubu Atlantik, kdy vždy od 19.00 hod vystoupí čestný festivalový host z Lucemburska, Německa, Rakouska nebo  Švýcarska. Od 20.30 hod čtení ovládnou čeští, případně slovenští spisovatelé a spisovatelky. MAČ tak uvede na 30 československých a 30 německy píšících autorů a autorek, kteří postupně každý den čtou ve městech Brno, Košice, Ostrava a Wroclaw.

Mezi hlavní „stars“ tohoto ročníku, vedle ostřílených matadorů jakými jsou Arnošt Goldflam nebo Pavel Kohout, určitě patří například Emil Hakl, jehož nejúspěšnější titul - novela O rodičích a dětech se dočkal filmové adaptace. Představí se i dva laureáti letošní Magnesie Litery, básník Milan Děžinský a prozaik Jiří Hájíček. Ještě tiskařskou barvou vonící Národní třídu představí Jaroslav Rudiš & U-Bahn.

A hlavně se letos bude slavit! Nestárnoucí a snad nejplodnější český spisovatel Pavel Kohout se 20. července 2013 dožívá pětaosmdesáti let. Oslava tohoto životního jubilea dorazí do Ostravy o 2 dny později - 22. července a odrazí se i na programu, který nevyplní klasické čtení autora, ale MAČ se přesune na tento večer do klubu Stará Aréna na Masarykově náměstí, kde bude promítnut dokumentární film režiséra Filipa Remundy O Kohoutovi. Čtení bude probíhat nejen v domácím prostředí klubu Atlantik, ale i na netradičních místech - ve Staré Aréně, v pasáži knihovny města Ostravy a na dalších místech, která se budou nabízet.

Na veškerá čtení je vstupné dobrovolné.