Zlínská pošta se o víkendu přesunula do baťovského areálu

Zlín - Po pětadvaceti letech si Zlíňané zvykají na nové sídlo pošty. Úřad se z náměstí Míru v centru města o víkendu přesunul do baťovského areálu. Řada obyvatel krajské metropole dnes přesto automaticky zamířila na náměstí. Síla zvyku, shodli se.  Pošta lidem slibuje, že je ve 32. budově čeká větší komfort.

Od rána zamířily na zaniklou poštu na náměstí Míru desítky lidí. Teprve až dorazily k budově, uvědomily si, že tady už jsou přepážky zavřené. Se zmatkem Česká pošta počítala, před budovou jsou proto od rána dvě pracovnice, které lidem rozdávají letáky s informacemi, jak se dostat do nového sídla. Většina příchozích o přestěhování pošty věděla, na náměstí Míru ale zamířila ze zvyku.

K přestěhování zlínské pobočky České pošty vedly především ekonomické důvody – pošta doufá, že v novém ušetří na nájmu. Baťovská budova číslo 32 navíc zákazníkům ve srovnání se stavbou na náměstí Míru nabídne lepší zázemí. Vedle poštovních přepážek mohou využít samoobslužnou prodejnu PostShop nebo bankovní a pojišťovací přepážky.

Anketa: Co říkají Zlíňané na přesun pošty? (zdroj: ČT24)

Přímo u nové pošty je navíc menší parkoviště, v němž řidiči za symbolických 32 minut parkování nezaplatí ani korunu. Další parkovací místa lidé najdou v areálu pošty. Podle vedení pošty je nové sídlo v dostatečné blízkosti městské hromadné dopravy.

Město navíc do budoucna počítá se zavedením spojů do baťovského areálu. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák řekl, že to ale nebude v nejbližších letech. „Možnost zavedení dopravy do areálu nelze vyloučit, nicméně lze říct, že ji lze zavést jen do stabilizovaného prostředí. Proto bude tento krok řešit vedení města až po Novém roce,“ uvedl před časem Dvořák.

První návštěvníci si větší komfort pochvalovali, část z nich by ale stejně měla raději poštu v srdci Zlína. Vedení města se proto už před časem rozhodlo s poštou vyjednat zachování alespoň několika přepážek v centru města. Vzniknout by mohly na místě Galerie pod radnicí, Zlín totiž jejímu provozovateli ukončil smlouvu. Do galerie by se mohly vejít tři poštovní přepážky. Pokud se město a pošta dohodnou, první zákazníci by sem mohli zamířit už na konci roku.

32. budova se mění v multifunkční centrum

Ve 32. budově, kterou její majitel - firma Cream - rekonstruuje, vzniknou také kavárny, obchody, sídla firem, ale také hotelové pokoje a loftové byty.

Cream plánuje vybudovat z dalších objektů v areálu, budov 24, 25 a 26, projekt nazvaný Fabrika za asi dvě miliardy korun, který bude sloužit komerčním aktivitám a univerzitě. Letos již společnost opravila budovu 105, ve které je umístěno depo České pošty. Nyní revitalizuje také objekt 21/2 sousedící se sídlem Zlínského kraje a nemocnicí Atlas, kde budou obchody a služby.

Vydáno pod