AVÍZO: Bitva o zámek Mníšek a Alotria v pátek 5. července

V pátek 5. července se v Mníšku pod Brdy uskuteční celodenní program Mníšecká Alotria, který vrcholí velkou bitvou mezi císařskými a švédským vojsky. Návštěvníci se mohou projít švédským ležením a vychutnat si bohatý program plný šermířů a tanečnic. Bitva začne v 18.00 hodin.

„Je to volná rekonstrukce dávné bitvy, která se tu odehrála za časů třicetileté války, v roce 1639. Slavný švédský generál Jan Banér se rozhodl vyplenit a zničit mníšecký zámek a s ním i celé panství rodiny Mitroviců. V předzámčí bude plno vojáků, kteří se chystají bojovat jako o život na obou stranách. Uprostřed bojové vřavy mají v nepřehledných situacích nelehký úděl, často sotva rozeznají nepřítele od příslušníka svého pluku,“ popisuje bitvu průvodkyně Marie Charvátová.

Bitva o zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Jak to asi bude vypadat? „Do útoku! Vojáci, na zteč!“ křičí generál z plných plic. Vojáci se ale činí i bez povelů, protože zámek slibuje bohatou kořist. V tom není jejich vojevůdce žádný lakomec. Když dobudou panství nebo bohaté sídlo, mají dovoleno drancovat a pobrat, co unesou. Proto je teď slyšet všude plno ohlušujícího hluku z vypálených střel kanónů, děl, mušket a dalších zbraní.

Bitva o zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

„Kdo se nebojí o svůj sluch, nechť neotálí s návštěvou. Už od 11.00 hodin můžete v zahradě a na louce před zámkem shlédnout vystoupení skupin historického šermu i taneční vystoupení. Vyzkoušet si střelbu z kuše, odnést si recept na vaření středověkého piva, obdivovat umění kovářského tovaryše. Nakoupit na tržišti, přesvědčit se, jak dravci poslouchají pokyny sokolníka. Navštívit vojenský tábor nebo dohlížet na cvičení mušketýrů. Každý, starší i mladší, si jistě přijde na své. Program potrvá do 17.00 hodin a pak se již bude vše chystat na slavné mníšecké dobývání. Co myslíte, podaří se generálu a jeho vojsku náš zámek dobýt?“ ptá se zástupkyně Ivana Černá.

Středověkou bitvu, které se zúčastní asi 130 účinkujících, náležitě okomentuje moderátor Standa Berkovec. Bojuje se za každého počasí, neboť ani staří mušketýři a vojáci neměli na vybranou.

Když si budete chtít od boje a šermování odpočinout, jděte přímo do zámecké pokladny. Tam na vás čeká čertí babička, která vás provede zámeckými komnatami. Cesta za pohádkou je nejoblíbenější program pro děti, ve kterém si zahrajeme na detektivy. Budeme hledat české pohádky. U toho nemusíte chybět ani vy a čertí babička si pro vás připravila i sladkou odměnu. A kdo se nebojí, musí se podívat i na čerta, čarodějnici nebo anděla v Kouzelném sklepení. Moc se na vás všechny těšíme.

Návštěvnost a další program na zámku v Mníšku

Od ledna do června navštívilo mníšecký zámek více než 25 tisíc návštěvníků. Je to o téměř o  5 tisíc lidí více než loni za stejné období. V létě se zábava na mníšeckém zámku rozjede ještě víc. Kromě dobývání zámku švédskými vojsky se připravují tyto akce či vystoupení: Melody Gentlemen, výpravný muzikál Postřižiny, Hradozámecká noc nebo Hradišťan.

Mníšecký zámek se stal oblíbeným výletním místem pro mateřské a základní školy.

„Máme o pět tisíc návštěvníků víc a je to tím, že k nám přijíždí hodně dětí, které lákáme na atraktivní, zábavné programy,“ říká zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Zajímavé a bohatě vybavené jsou oba prohlídkové okruhy, které nás zavádějí do období první republiky. Na prvním okruhu uvidíte reprezentativní salony s kaplí Sv. Serváce a na druhém okruhu soukromé pokoje poslední majitelů Kastů.

„Moc se nám líbil dětský pokoj a i koupelny, které jsme viděli. Je tam hodně drobných předmětů, pořád je na co se dívat,“ chválili návštěvníci prohlídku. „Viděla jsem tam i některé věci, které používala moje maminka,“ říká jedna z návštěvnic.

Jana Digrinová, Mníšek pod Brdy