Výstava v opavském Obecním domě vzdává hold Vincenci Praskovi

Opava - Seznamte se s Vincence Praskem, slezským Járou Cimrmanem - vyzývají návštěvníky organizátoři výstavy v opavském Obecním domě. Opavský pedagog, novinář a vizionář založil během svého života dvě muzea, jedno v Olomouci a druhé v Opavě, několik škol a napsal tři a půl tisíce novinových článků. Dvanáct let byl ředitelem prvního českého gymnázia v Opavě, na kterém se začalo učit přesně před sto třiceti lety.

Vincenc Prasek rád organizoval, měl ale slabost i pro kavárny. V Obecním domě ho představují hlavně jako spoluzakladatele a ředitele prvního českého gymnázia ve Slezsku.  

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Podle červených zápisů v sešitech jeho žáků byl spíše přísným profesorem. S pečlivostí vedl pamětní knihu gymnázia.

Byl u zřízení prvního českého gymnázia ve Slezsku. Stálo přímo naproti německého gymnázia. Dnes ho připomíná jen Praskova ulice a malý pomník v parku.

Škola byla soukromá, ředitel Prasek musel šetřit, kde se dalo. Chodby byly úzké, učebny zatuchlé. Přesto studenti i profesoři nedali na školu dopustit.

„Samozřejmě, že existence české školy v německé Opavě vyvolávala konflikty. Šlo o to, že tuto školu zdejší Němci nemohli zakázat, tak se pokoušeli alespoň znepříjemnit její chod. Například jednu dobu vyučoval ředitel Prasek na chodbě za skleněnou přepážkou,“ uvedl Jiří Šíl, kurátor výstavy.

Po patnácti letech existence se škola dočkala zestátnění. Dnes je jejím úspěšným pokračovatelem Mendlovo gymnázium. 

Na náměstí v Milostovicích, pojmenovaném po Praskovi, stojí i jeho jediný pomník v Česku. Výstava v Obecním domě, která mu vzdává hold, je otevřena i během prázdnin  až do 22. září.