Berdych prošel do čtvrtfinále, utká se s Djokovičem

Londýn - Tomáš Berdych předvedl v osmifinále Wimbledonu zatím svůj nejlepší tenis na turnaji a porazil Australana Bernarda Tomica 7:6, 6:7, 4:6 a 6:4. Nejlepší český tenista tak míří do čtvrtfinále, kde se utká se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Srbský hráč v souběžně hraném utkání porazil Tommyho Haase ve třech setech 6:1, 6:4 a 7:6.

Tomáš Berdych v osmifinále Wimbledonu neměl jednoduchou práci, přestože by se podle žebříčku ATP mohlo zdát, že Bernard Tomic, který je momentálně na 59. místě, bude jednoznačným outsiderem.

Českému tenistovi se však talentovaný dvacetiletý Australan nevzdával snadno. Oba tenisté byli v prvním setu velmi přesvědčiví na svém podání, Tomicův nízký nadhoz a tím pádem nepředvídatelný servis Berdychovi tropil potíže. Český tenista na druhé straně ovládal delší výměny, Australan kupil nevynucené chyby. Rozhodla až zkrácená hra, v níž se Tomicovi nedařilo první podání. Berdych se tak dostával k returnům a byl trpělivější.

Druhý set měl téměř totožný průběh, ovšem Berdych působil mnohem nevyrovnanějším dojmem než Tomic, který se konečně dostal do zápasu, nekazil, dobře bránil a výborně rozdával údery po celé šíři kurtu. V tie-breaku to tak najednou byl Berdych, který se příliš dral do útoku a nezachoval klid.

O výsledku tak v podstatě rozhodla třetí sada. Oba tenisté se navzájem okradli o svá podání a Tomic se dokonce na Berdychově servisu mohl dostat již do vedení 4:2, když měl dva brejkboly. Berdych byl velmi nervózní, nebyl si jistý svou hrou, poté se však dokázal zkoncentrovat a dovést hru do shody, kde srovnal na 3:3. Berdych následně ve shodě při Tomicově podání předvedl svůj nejlepší tenis na Wimbledonu, zahrál skvělý vítězný return a následně vítězný úder po čáře a do konce zápasu již nepustil Tomica do žádné příležitosti.

Český tenista tak zvítězil znovu s problémy, avšak v klíčových momentech dokázal zachovat klid, soustředil se na svou hru a vytasil se s nejlepšími údery. Zdali to však bude stačit ve čtvrtfinále na dosud výrazně těžšího soupeře, než s jakými se dosud utkal, to je otázka.

Berdych se totiž postaví světové jedničce, Novaku Djokovičovi. Srbský tenista v osmifinále porazil i přes zaváhání v koncovce třetí sady pětatřicetiletého veterána Tommyho Haase z Německa 6:1, 6:4 a 7:6. Berdych se dosud s Djokovičem utkal patnáctkrát a vyhrál pouze dvakrát, poslední vítězství si však připsal právě český tenista, a to na antuce v Římě po setech 2:6, 7:5 a 6:4.

Andy Murray na Wimbledonu
Zdroj: Andrew Matthews/ČTK/PA

Murray si poradil s Južným a utká se s Verdaskem

Veškeré očekávání britských fanoušků se bude stejně jako v minulých letech soustředit na Andyho Murrayho. Loňský finalista a druhý nasazený ve 4. kole lehce zaváhal jen ve druhém setu a Rusa Michaila Južného vyřadil za dvě hodiny a 40 minut 6:4, 7:6 a 6:1.

Svěřenec Ivana Lendla postoupil v All England Clubu do čtvrtfinále pošesté za sebou. O semifinále se utká s Fernandem Verdaskem. Španělského tenistu porazil v devíti vzájemných zápasech osmkrát.

Semifinálovou účast má poprvé v historii už nyní jistou polský tenis. Ve čtvrtfinále mužské dvouhry na sebe totiž narazí 130. hráč světového žebříčku Lukasz Kubot a 24. nasazený Jerzy Janowicz, jemuž vzdal ve 2. kole Radek Štěpánek. Posledním polským čtvrtfinalistou na grandslamovém turnaji byl v roce 1980 Wojtek Fibak.